28 februarie, Chișinău. Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED) și proiectul Securitatea Energetică а Republicii Moldova (MESA – Moldova Energy Security Activity), implementat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Marii Britanii, au organizat o sesiune de instruire de două zile, pe echipamentul de măsurare necesar pentru efectuarea auditului energetic.

 

Sesiunea de instruire a avut loc în cadrul eforturilor continue de a îmbunătăți capacitățile profesioniștilor din domeniul energetic din Republica Moldova. Participanții au avut oportunitatea de a se familiariza cu utilizarea echipamentului modern de măsurare, esențial pentru evaluarea eficientă a consumului de energie și identificarea potențialelor surse de economisire a energiei.

 

Printre subiectele abordate în cadrul sesiunii de instruire s-au numărat analizatoarele de gaze, echipamentele pentru testarea panourilor fotovoltaice și a rețelelor, dispozitivele pentru măsurarea radiației solare și temperaturii, precum și alte instrumente utilizate pentru evaluarea luminii și a altor parametri relevanți în elaborarea auditurilor energetice.

 

„Această sesiune de instruire face parte din planul nostru de consolidare a capacităților auditorilor energetici de a se implica activ în implementarea programelor de eficientizare a consumului de energie în sectorul de clădiri rezidențiale și publice. Instruirea auditorilor în vederea utilizării celui mai performant echipament în procesul de auditare energetică va oferi posibilitate auditorilor să efectuieze analize calitative pe partea consumului de energie în sectorul de clădiri și de a propune cele mai potrivite și eficiente măsuri de raționalizare a consumului de energie. Prin dotarea specialiștilor cu cunoștințele și instrumentele necesare, ne asigurăm că țara noastră avansează către un sistem energetic mai sustenabil și mai sigur”, a declarant Ion Muntean, directorul CNED.

 

Participanții la sesiune au exprimat satisfacția lor față de calitatea informațiilor și abordarea practică a instruirii, subliniind importanța echipamentului modern de măsurare în îndeplinirea obiectivelor de eficiență energetică.

 

,,Participarea la această sesiune, a fost o experiență extrem de valoroasă. Evenimentul a reprezentat o oportunitate excelentă pentru noi, participanții la curs. Am avut privilegiul de a descoperi și de a interacționa cu echipamentele destinate măsurării parametrilor instalațiilor fotovoltaice și calității energiei electrice. A fost impresionant să observăm tehnologiile moderne și instrumentele avansate utilizate în acest domeniu, subliniind astfel importanța inovației și a progresului în industria energetică. Prin urmare, sunt recunoscător pentru oportunitatea de a participa la acest eveniment și sunt încântat de perspectiva de a aplica cunoștințele și abilitățile dobândite în practică, în beneficiul societății și al mediului înconjurător ”, a menționat Iaroslav Paun, benefiar al cursului de instruiri.

 

Reamintim că Centrul Național pentru Energie Durabilă a primit sub formă de donație echipament și dispozitive performante, în valoare de 81 mii dolari SUA, necesar pentru efectuarea auditului energetic, oferit de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Marii Britanii în cadrul proiectului Securitatea Energetică а Republicii Moldova (MESA – Moldova Energy Security Activity). 

Echipamentul va suplini lista de echipamente disponibile în cadrul Centrului, care sunt puse la dispoziția auditorilor energetici pentru efectuarea auditului energetic și este esențial pentru evaluarea corectă a unei clădiri, unui sistem sau a unei instalații.