09 august, Chișinău. Agenția pentru Eficiență Energetică lansează mișcarea Climathon la nivel național. În acest context, în perioada 13-14 august va fi organizat un forum la Chișinău. La eveniment pot participa toți cei care vor ca ideile lor de eficiență energetică, energie regenerabilă, transport ecologic, gestionare a deșeurilor să aibă un impact pozitiv asupra climei.

În cele două zile ale forumului Climathon, participanții vor afla ce înseamnă o provocare climatică de succes și cu impact, vor analiza și discuta despre efectele provocărilor climatice și vor avea posibilitatea să proiecteze o provocare care se potrivește contextului local și care poate fi implementată. 

Astfel, Agenția își propune să sporească gradul de conștientizare a schimbărilor climatice locale, să consolideze ecosistemele locale și să inspire acțiuni ulterioare privind clima.

Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, a declarat că ,,ne confruntăm în prezent cu consecințele schimbărilor climatice, cu criza energetică, cu indiferență față de problemele climatice, de aceea este obligația fiecăruia din noi să găsească soluții la aceste provocări. Climathon-ul este răspunsul nostru pentru a face primii pași spre rezolvarea problemelor. Ideea noastră este să întrunim oameni cu gânduri similare, pasionați de schimbările climatice, care vor găsi soluții inovatoare pentru un mediu mai durabil. O echipă de experți va ghida voluntarii să contribuie la dezvoltarea de noi soluții, capabile să răspundă provocărilor specifice ale comunității noastre”.

Factori de politici, antreprenori, tineri, lideri de afaceri, cadre universitare, studenți și profesioniști sunt invitați să participe la această călătorie de co-creare, generare de idei și implicare cetățenească.

Mai mult ca niciodată, puterea inovației în orașe trebuie să fie valorificată pentru a consolida acțiunea împotriva schimbărilor climatice și pentru a crea o lume cu emisii zero de carbon în comunitățile de pe fiecare continent.

Nicolae Soloviov, coordonatorul național al proiectul „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)” a menționat că Climathon-ul organizat este parte componenta a ciclului de accelerare a start-up-urilor din cadrul proiectului GCIP Moldova. Planificăm ca în cadrul trainingului intensiv să sporim capacitățile de dezvoltare a propunerilor de proiecte celor care au idei inovaționale cu impact pozitiv asupra mediului”. 

Climathon este o mișcare internațională care are rolul de a implica orașele și cetățenii în acțiunea climatică. Acesta pune bazele proiectelor tangibile, start-up-urilor bazate pe impact și conversații de lungă durată cu factorii de decizie în jurul planurilor și politicilor orașelor.

Reamintim, că Agenția are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.