25 noiembrie, Chișinău. Cele mai bune 5 startup-ur din cadrul proiectului Clean Technology Innovation Programme for SMEs Start-ups in the Republic of Moldova au fost premiate la Galei Moldova Eco Energetică, organizată de Agenția pentru Eficiență Energetică, ediția 2022.

Competiția Moldova Eco Energetiсă a avut drept scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovaţiilor în domeniul vizat.

Câștigătorii competiției din acest an sunt:

·        Eficiența energetică: Zahari Dolomanji, proiectul ,,EVECO Construction”.

Proiectul vorbeste despre tehnologia caselor din panouri de lemn, umplute cu stuf, tencuială din lut și paie și are ca scop construcția caselor ecologice.

·        Energia regenerabilă:  Varvarici Vladimir, proiectul ,,Eficiență energetică prin amplasarea panourilor fotovoltaice pe rezervorul de reținere a apei”.

      Proiectul se bazează pe crearea sistemului centralizat de irigare a apei.

·        Eficiența apei: Natalia Dorofeev, proectul ,,Spălătorie Auto Eco”.

Proiectul include mai multe tehnologii/ solutii pentru ca procesul de management al apei să fie cât mai efficient, cu scopul de a produce energie regenerabilă.

·        Clădiri verzi: Maxim Vladimir, proiectul ,,Clădiri verzi – viitorul dezvoltării procesului de producție folosind diverse resurse regenerabile”.

Proiectul este axat pe construcția de clădiri ecologice folosind diverse materiale reciclabile cu impact asupra emisiilor de carbon și schimbărilor climatice.

·        Transport verde: Sever Bolokan, proiectul ,,Spam Carsharing”.

Proiectul său ecologic își propune să ajute orașul să îmbunătățească situația de mediu în întreg orașul, prin reducerea consumului de benzină, a emisiilor de gaze de eșapament și a ajută șoferii, care doresc să utilizeze serviciul de carsharing.

Programul GCIP Moldova are la bază conceptul Global Cleantech Innovation Programme implementat de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) în 14 țări consecutiv. GCIP Moldova este dezvoltat pentru a sprijini întreprinderile care își propun drept obiectiv să dezvolte soluții inovatoare, să extindă adoptarea pe piața locală a inovațiilor tehnologice și are următoarele obiective:

-         Accelerarea tranziției antreprenorilor de la etapa incipientă, de la idee la etapa de implementare și sprijinirea acesteia;

-         Dezvoltarea capacităților IMM-urilor care activează în domeniul tehnologiilor curate;

-         Facilitarea dialogului dintre client, consumator, producător, investitori, fonduri;

-         Consolidarea afacerilor;

-         Dezvoltarea ecosistemului antreprenorial.

GCIP Moldova, susține antreprenorii din Republica Moldova, oferindu-le resurse pentru a realiza o producție durabilă care va modela viitorul și le va accelera inițiativele antreprenoriale. În acest context, GCIP le va oferi și o infrastructură necesară pentru realizarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite.

Reamintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.