O nouă sesiune pentru becuri LED în cadrul programului „Rabla pentru electrocasnice” începe astăzi, 26 martie 2024, cu scopul de a oferi vouchere gratuite pentru 30.000 de familii vulnerabile.

 

Voucherele în valoare de 500 de lei pentru achiziționarea becurilor economice vor fi distribuite consumatorilor înregistrați în sistemul informațional compensatii.gov.md și a căror vulnerabilitate energetică a fost una foarte ridicată.

 

Aceasta reprezintă a patra sesiune de acordare a voucherelor pentru becuri LED. Programul „Rabla pentru electrocasnice” este gestionat de PNUD Moldova în colaborare cu Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

 

Prioritatea în selecția beneficiarilor este acordată familiilor cu cel puțin un copil, numărul copiilor fiind un factor determinant. De asemenea, consumul de energie electrică este luat în considerare în procesul de selecție.

 

În sesiunile anterioare ale programului, au fost distribuite deja 32 846 vouchere destinate achiziționării de becuri LED și pentru achiziționarea de echipamente mari. Astfel, în total, familiile vulnerabile au achiziționat cu ajutorul voucherelor 5044 de electrocasnice mari și aproape 222 416 becuri de tip LED.

 

Totodată, de la începutul anului, la Centrul de suport din cadrul Centrului Național pentru Energie Durabilă  au fost recepționate în jur de 4.000 de apeluri.

 

Beneficiarii sunt informați prin intermediul mesajelor SMS despre disponibilitatea voucherelor în conturile lor personale pe platforma compensatii.gov.md. Persoanele care nu dispun de telefoane mobile sau acces la internet sunt asistate de către reprezentanții Centrelor Unificate de Prestare a Serviciilor Publice (CUPS).

 

Conform estimărilor, o familie poate economisi aproximativ 1618 lei pe an la factura de energie electrică doar prin înlocuirea becurilor incandescente cu cele economice de tip LED. Economia anuală în urma înlocuirii unui singur bec incandescent de 60W cu un bec LED de 7W este de 323 lei.

 

Cu un buget total estimat la 5,8 milioane de dolari, programul „Rabla pentru electrocasnice acordă sprijin financiar, sub formă de vouchere, de până la 80% din costul unui frigider, aragaz electric sau mașină de spălat rufe. Beneficiarii vor contribui cu 20% din valoarea echipamentului. În plus, pentru a beneficia de voucher, beneficiarul trebuie să predea un produs electrocasnic uzat de același tip. Voucherele pentru becurile LED vor fi oferite gratuit, fără contribuție personală.

 

Informații detaliate despre program pot fi găsite pe site-ul ecovoucher.md. În cazul în care este necesar sprijin pentru utilizarea voucherului, Centrul de suport din cadrul Centrului Național pentru Energie Durabilă poate fi contactat la numărul de telefon 0 8005 5005.