03 decembrie, Cantemir.  Directorul adjunct al Agenției pentru Eficiență Energetică, Eugen Gîrlea a participat la evenimentul de prezentare a rezultatelor lucrărilor de izolare termică la IP Grădiniţa nr. 2 și IP Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din orașul Cantemir realizate în cadrul proiectului Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir - CanTREB”, Republica Moldova, implementat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER) parte a Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”.

Proiectul prevede reabilitarea termică a 4 clădiri publice de învățământ, printr-un complex de măsuri de eficiență energetică, precum izolarea termică a clădirilor, instalarea stației individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare internă cu LED, instalarea centralei pe biomasă, instalarea sistemelor fotovoltaice și colectoarelor solare etc. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Inițiativei EU4Energy.

Ca urmare a acestor măsuri,  sunt preconizate economii de cca 40-50%. Experții spun că proiectul va avea și un efect pozitiv asupra mediului, care constă în reducerea nivelului de emisii de CO2 în atmosferă cu cca 300 de tone anual. Costul total al investiției pentru cele două instituții educaţionale este de 288.597 Euro.