04 august, Chișinău. Agenția pentru Eficiență Energetică anunță încheierea Caravanei Moldova Eco Energetică, lansată în cadrul proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova). În acest sens, au fost vizitate 30 de localități din Republica Moldova și UTA Găgăuzia.

În cadrul Caravanei care a avut loc, au fost familiarizați despre energia ECO peste 30.000 de persoane, au fost împărțite peste 50.000 materiale invormative și au fost parcurși peste 4.000 de km.

Oamenii și-au manifestat interesul față de Energia Eco și față de metodele moderne de economisire a energiei. Dacă initial, nu cunoșteau multe informații despre eficiența energetică și sursele de energie regenerabilă, ulterior, datorită materialelor informative puse la dispoziție, au înțeles mai bine cum să ecomisească energia pentru a nu avea cheltuieli excesive și inutile de energie și bani. Unii chiar au comunicat despre faptul că sunt mai atenți să stingă lumina, să folosească mai rar dispozitivele care consumă energie etc.

Dl. Director al Agenției pentru Eficiență Energetică Alexandru Ciudin a comunicat: ,,Creșterea eficienței energetice este esențială pentru tranziția țării noastre spre sursele alternative de energie. Eficiența energetică este benefică nu doar pentru mediu, ci și pentru portofelul fiecăruia dintre noi. Scopul Caravanei a fost ca să sensibilizăm societatea și să o informăm prin sfaturi, informații și exemple – pentru toate domeniile – atât în ​​companii, cât și în gospodăriile casnice.  Dacă toți vom dezgheța regulat congelatorul, vom schimba capul de duș sau o să înlocuim iluminatul din birourile noastre pe LED, acest lucru ar reduce esențial consumul”

Ștefan Dahină, locuitor al orașului Cahul, a comunicat: ,,Am aflat despre mai multe aparate, becuri care ar fi trebuit folosite și care ar ajuta la economisirea energiei. La fel și despre multe aparate, spre exemplu cele care aprind lumina doar atunci când trece o persoană, cu senzori.”

Agenția pentru Eficiență Energetică îndeamnă toți consumatorii de energie, atât gospodăriile casnice, cât și persoane juridice, să utilizeze cele mai eficiente tehnologii disponibile pe piață și accesibile financiar, pentru a reduce consumul de energie. Astfel, bugetele casnice sau ale întreprinderilor vor beneficia de economii, iar economia țării va deveni mai competitivă.

Reamintim că, caravana s-a desfășurat în perioada iunie-iulie 2022, în toate centrele raionale ale Republicii Moldova și UTA Găgăuzia. În cadrul Caravanei au fost vizitate locații ca: Briceni, Florești, Edineț, Rezina, Drochia, Sîngerei, Telenești, Șoldănești, Călărași, Anenii Noi, Bălți, Căușeni, Glodeni, Ștefan Vodă, Fălești, Cimișlia, Ungheni, Comrat, Orhei, Leova Criuleni, Nisporeni, Ceadîr-Lunga, Strășeni, Cahul, Taraclia, Vulcănești, Chișinău.

Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.