03 august, Chișinău. Un memorandum de înțelegere a fost semnat între Agenția pentru Eficiență Energetică și Institutul Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V., în calitate de entitate legală care acționează pentru și în numele Institutului Fraunhofer pentru cercetare în sisteme și inovare (Fraunhofer-Institut für System-und Innovationsforschung ISI).

 

Astfel, Institutul Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V., va oferi suport Agenției pentru adaptarea metodologiilor de monitorizare a eficienței energetice cu cele aplicate în țările UE în cadrul proiectului ,,ODYSSEE-MURE fit-4-55 proiect”.

 

ODYSSEE-MURE este un proiect internațional privind indicatorii și politicile de eficiență energetică, coordonat de Institutului  Fraunhofer pentru cercetare în sisteme și inovare (ISI), care reunește statele membre ale Uniunii Europene (UE), Serbia, Elveția, Norvegia și Marea Britanie.

 

Obiectivul proiectului este monitorizarea consumului de energie și emisiilor de gaze cu efect de seră pentru țările Comunității Energetice și se concentrează pe două baze de date cu indicatorii de eficiență energetică și emisiile de CO2, precum și impactul acestora la nivel local sau național. La fel, acest proiect este utilizat intens de către Comisia Europeană și ministerele europene pentru a analiza progresele înregistrare în domeniul energetic.

 

Institutul Fraunhofer face parte din echipa de coordonare a acestui proiect de mulți ani. În calitate de membru al Comunității Energetice, Republica Moldova implementează cerințele stabilite în pachetul FiT-for-55.