31 iulie, Chișinău. Clădirea Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din Comrat a fost reabilitată termic cu suportul AEE, proiectul fiind susținut în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr. 3, în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă, adresat solicitanților de finanțare din sectorul public.

 

A avut loc recepția finală a lucrărilor preconizate în cadrul proiectului ,, Reabilitarea termică a IP LT „Mihai Eminescu”, mun. Comrat. Valoarea totală a proiectului constituie 3 159 260 lei, contribuția beneficiarului fiind de 938 655 lei, iar contribuția AEE, de 2 220 605 lei, cu ajutorul cărora a fost posibilă izolarea termică a pereților exteriori cu suprafața totală de 1 205,240 m2, izolarea termică a acoperișului, cu suprafața totală de 865 m2, izolarea termică a plafoanelor spațiilor neîncălzite cu suprafața totală de 825 m2 și izolarea termică a conductelor de distribuție a energiei termice în spații neîncălzite cu suprafața totală de 158 m2. Totodată, au fost instalate pompe geotermale cu puterea de 105 kW.

 

De menționat că, pe perioada implementării proiectului, beneficiarului i-a fost asigurată asistența tehnică, ce include raportul de audit energetic, elaborarea devizului de cheltuieli, expertiza documentației de deviz, expertiza tehnică a clădirii și servicii de supraveghere tehnică.

 

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.