În ultimii ani, auzim tot mai des despre creșterea prețurilor la energie electrică și primul gând care ne vine este că trebuie să economisim. Dar știm noi, oare, să economisim energia electrică? Care sunt modalitățile de a economisi pe termen lung? Știm oare cât plătim pentru consumul de energie pe fiecare aparat cumpărat?

Una din soluții pentru a diminua costul de utilizare a aparatului ar fi ca atunci când mergem să cumpărăm electrocasnice, să alegem unul de o clasă de eficiență energetică mai înaltă, care va consuma mai puțină energie electrică. Astfel când cerem produse eficiente energetic de la producători sau importatori, aceștia se obligă să găsească soluții pentru a satisface cererea noastră.

Eficiența energetică a aparatelor de uz casnic a constituit mult timp o problemă cheie în agenda politică a UE de conservare a energiei. Aceasta a introdus 2 sisteme de etichetare a aparatelor electrocasnice, în funcție de eficiența lor energetică:

       eticheta obligatorie, care clasifică becurile și majoritatea aparatelor electrocasnice de la A la G, unde A reprezintă o eficiență maximă, iar G o eficiență minimă. Mai nou, pentru frigidere s-au introdus calificările A+, A++ și A+++, iar pentru aparatele de aer condiționat A+ și A++.

       eticheta eco cu simbolul floare, care reprezintă o schemă voluntară de încurajare a agenților economici în comercializarea produselor și a serviciilor economice și care permite consumatorilor să identifice aceste produse și servicii.

Eforturile depuse de Uniunea Europeană pentru a reduce cât mai mult din consumul ineficient de energie electrică, aduce astăzi rezultate remarcabile. UE, care importă anual energie în valoare de cca 400 miliarde de euro, economisește anual 175 Mtoe anual sau cca 11,6% din consumul său din 2014.

În Republica Moldova, Guvernul a inițiat în anul 2010 o nouă politică publică pentru promovarea consumului eficient de energie electrică în gospodăriile casnice prin etichetarea energetică. De ce în gospodăriile casnice? Statistica arată că acestora le revine în Moldova peste 45 % din consumul energetic al țării față de 25 % deținute de gospodăriile casnice din Uniunea Europeană.

Consumul de energie în sectorul rezidențial a crescut cu aproximativ 48% în perioada 2001-2008, până la 26,5 TJ și se presupune că această creștere se datorează creșterii bunăstării și dotării mai bune cu aparate electrocasnice a populației.

Dacă în anul 2009 doar 82% din gospodăriile casnice dispuneau de un frigider, în 2019 deja erau mai multe frigidere decât gospodării – 101. Numărul mașinilor de spălat rufe automate, de asemenea, s-a dublat – de la 30 la 65%, ca și cel al mașinilor de spălat vesela – de la 1,6 la 3% din gospodării. 

Astfel, în anul 2014, Republica Moldova a introdus o listă de 11 electrocasnice pentru care eticheta energetică a devenit obligatorie. Aceste produse sunt: uscătoarele de rufe, aparatele de climatizare, cuptoarele de bucătărie, lămpile electrice și corpurile de iluminat, mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase, aparatele frigorifice, aparatele TV, aspiratoarele, instalațiile pentru încălzirea apei și instalațiile pentru încălzirea incintelor. 

Eticheta energetică împarte electrocasnicele în clase de eficiență energetică de la A la G, unde A înseamnă cel mai înalt grad de eficiență energetică. Avantajele de a cumpăra tehnică de uz casnic mai eficientă energetic sunt evidente. Un frigider de clasa A+++ poate consuma cu 60% mai puțină energie decât unul de clasa C.  Un frigider de clasa A+++ va consuma anual cca. 160 kWh, în timp ce un frigider de clasa B va consuma cca. 434 kWh/an. Economia este cca. 274 kWh/an sau peste 517 lei anual, la prețul din Chișinău, de 1,89 lei pentru un kW.

Cel mai mare consum de energie electrică într-o gospodărie îi revine frigiderului și congelatorului - 47% din totalul de energie facturată, pentru că acestea funcționează non-stop. Pe locul II, se află iluminarea, cu 21% din energia facturată, urmat de mașinile de spălat (dotate cu storcător) cu 10%, aparatura muzicală – 7% și televizorul – 5%.

Responsabilă pentru implementarea politicii de stat în domeniul eficienței energetice este Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), în frunte cu directorul  Alexandru Ciudin, care ne informează că „AEE promovează printr-un set de măsuri economiile de energie electrică. Măsurile cele mai importante în acest sens se adresează consumatorilor casnici, în privința cărora se atestă un consum de energie electrică deosebit de ridicat. Utilizarea etichetelor energetice are scopul de a informa cetățenii, și de a-i incita să procure aparate electrocasnice mai econome din punct de vedere al consumului de energie electrică ”.