27 februarie, Chișinău. Un curs de instruire a formatorilor în domeniul auditului energetic industrial a fost lansat în parteneriat cu Centrul Universitar de Formare Continuă al Universității Tehnice a Moldovei, susținut financiar de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova prin cadrul Programului ,,Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”.

        Cursul a durat 2 zile și a fost constituit din activități teoretice și practice, susținute de o echipă de experti internaționali cu o experiență vastă în domeniul auditului energetic industrial.

        Ion Muntean, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică a menționat că: ,,Sectorul industrial, ca și cel public și rezidențial, au un rol important la atingerea obiectivelor naționale în domeniul eficienței energetice asumate în calitate de țară membră a tratatului la Comunitatea Energetică și candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană” și a punctat importanța programelor de instruire pentru asigurarea calității auditelor energetice și ulterior a lucrărilor.

         Menționăm că, auditul energetic este obligatoriu pentru proiectele de eficiență energetică în clădiri, care sunt finanțate din bugetul public. În prezent, în Registrul auditorilor energetici sunt înregistrați 57 de specialiști la categoria Clădiri, 22 specialiști la categoria Industrie și 20 de specialiști la categoria Transport.

Reamintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este instituția responsabilă de implementarea prevederilor Regulamentul cu privire la auditorii energetici și auditul energetic aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 676/2020, precum și de calificarea și inregistrarea auditorilor energetici Registrul electronic al auditorilor energetici conform prevderilor regulamentului mentionat supra.