20 decembrie, Chișinău. Eficiența energetică are potențialul de a oferi economii considerabile consumatorilor individuali în acest moment al prețurilor ridicate ale energiei, dar și a deficitului pe piață. Pentru a îndemna cetățenii să aplice măsurile de economisire a energiei, Agenția pentru Eficiență Energetică a desfășurat, la 16 decembrie, o acțiune de informare în municipiul Cahul. Anterior, recomandări privind eficiența energetică au primit locuitorii din Chișinău, Nisporeni și Călărași.

Angajații AEE au discutat cu locuitorii din Cahul și le-au oferit pliante care conțin informații despre posibilitățile de economisire a energiei electrice și termice. De asemenea, au fost distribuite becuri de tip LED, care au consumul de electricitate mai mic de 5 ori  în comparație cu becurile tradiționale, iar astfel contribuie la diminuarea facturilor.

„În cadrul campaniei mergem în localitățile Republica Moldova, discutăm cu oamenii de aici, le explicăm cum pot să economisească fără să renunțe la confort. Am distribuit până acum  peste 200 de becuri LED pentru ai convinge pe oameni să treacă la acest tip de becuri. Costul lor nu este mare, dar economiile pe care le aduce sunt resimțite chiar din prima lună. Este nevoie să fim mai solidari ca oricând”, a declarat Denis Șeremet, șef adjunct, Direcția finanțare, implementare și monitorizare a proiectelor din cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică.

Mesajul transmis de AEE este că modificările aduse stilului de viață și comportamentului nostru pot contribui în mod semnificativ la reducerea consumului de energie. Alegerea de a utiliza mai eficient aparatele de uz casnic, realizarea treburilor casnice în alte ore decât cele de vârf, stingerea luminilor pot genera economii substanțiale pe termen scurt, fără investiții mari.

Economiile voluntare de energie sunt încurajate în  toate statele europene ca parte a răspunsului comun al Uniunii Europene la situația geopolitică agravată de războiul din Ucraina

Calendarul anual de economisire a energiei elaborat de Agenția pentru Eficiență Energetică poate fi consultat pe următorul link, iar pliantul cu sfaturi - aici.

Campania de informare privind măsurile de eficiență energetică pentru reducerea consumului de energie electrică și termică este realizată de către Agenția pentru Eficiență Energetică în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, ÎCS ,,Premier Energy” SRL, SA ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord” și  Compania Volta.

Reamintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.