12 septembrie, Chișinău. O ședință consultativă privind lansarea unui mecanism de finanțare de tip „Seed funding” a avut loc joi, 7 septembrie 2023, cu participarea reprezentanților întreprinderilor municipale. Evenimentul, organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), în cadrul Programului Global de Inovare în Tehnologii Curate (GCIP), a avut drept scop prezentarea și consultarea conceptului mecanismului de finanțare propus pentru pilotarea și utilizarea tehnologiilor curate de către întreprinderile municipale, precum și posibilitatea implementării acestuia în Republica Moldova.

 

Conform conceptului, acest mecanism va funcționa în baza unui fond de tip ,,Seed Funding”, care presupune finanțarea proiectelor de capacitate mică pentru activități inițiale de pilotare a tehnologiilor curate și se axează pe următoarele domenii: eficiență energetică, energie regenerabilă, eficiența apei, cladiri verzi și transport ecologic. Pentru fiecare din aceste domenii, va fi desemnat câte un câștigător, care va beneficia de un grant de 10 000 dolari, contribuție proprie fiind similar sumei de grand.

 

Apelul pentru propunerile de proiecte urmează a fi anunțat în a doua jumătate a lunii septembrie, iar selectarea celor mai bune tehnologii va avea loc în luna octombrie. Întreg ciclul de implementare a mecanismului prevede trei etape:

·        identificarea și selectarea proiectelor;

·        finanțarea și implementarea activităților;

·        monitorizarea tehnologiei funcționale.

 

 

Această măsură de susținere financiară a întreprinderilor municipale face parte din activitățile desfășurate în cadrul proiectului GCIP Moldova, finanțat de UNIDO, implementat și co-finanțat de AEE.