Vicedirectorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE), Eugen Gârlea a vizitat raioanele Soroca, Ocnița  şi Dondușeni, în cadrul   campaniei de informare ,,Eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente - prioritate a autorităților publice locale”. Astfel, în incinta consiliilor raionale au fost instalate panouri  cu informații la care oricare locuitor din regiune are acces.

Preşedintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac a spus că, această  campanie este una necesară.  „Noi depunem eforturi să avem o conlucrare bună în domeniul dat. Evident, că atunci când se implementează un proiect nou în raion este bine pentru noi, pentru cetățeni. Mizăm pe continuitate și conlucrare”, a afirmat Veaceslav Rusnac.

La Ocniţa, vicepreşedinta raionului, Galina Zalevscaia a menționat că, la capitolul informarea cetățenilor referitor la eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente, sunt lacune. „Din păcate, până acum nu prea am avut acțiuni de informare în acest sens, nu aveam  literatură de specialitate. Consiliul raional nu a participat la inițierea proiectelor, deja de 15 ani. Ne bucurăm că la nivel de oraș s-a muncit și s-a câștigat un proiect interesant privind iluminarea stradală. Desigur, vorbim de  iluminat stradal  eficient energetic”, a spus Galina Zalevscaia.

Şi raionul Donduşeni  are printre priorităţile stabilite eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile energetice. Vicepreședinta raionului, Svetlana Rotaru a mulțumit AEE pentru  panoul cu informații, precizând că vor îndemna cetățenii să se documenteze. „Un proiect  binevenit. Consider că, dacă cineva ne oferă susținere și ajutor, depinde de noi să implicăm oamenii,  să le explicăm ce este eficiența energetică. Inevitabil viața se schimbă, iar noi trebuie să ținem tempoul tehnologiilor moderne, de aceea trebuie să ne schimbăm”, a declarat Svetlana Rotaru.

La rândul său, Vicedirectorul AEE a asigurat administraţia raioanelor de susţinere și conlucrare constructivă. „Vă mulțumesc pentru deschidere și implicare. Apreciem că la nivel de raion există  manageri  energetici, specialiști care cunosc bine domeniul și pot oferi consultanță, dar  și să comunice direct cu noi, cei de la AEE, care suntem dispuși să oferim asistență oricând e nevoie.  Ulterior, la această campanie, preconizăm  să organizăm mai multe mese rotunde împreună cu managerii energetici, pentru a face un schimb de păreri, dar și a identifica  necesitățile la nivel local”, a precizat vicedirectorul AEE.   

Campania se desfășoară  în perioada iunie - august 2021,  în toate centrele raionale ale Republicii Moldova și UTA Găgăuzia. Scopul acesteia este  diseminarea informației prin intermediul autorităților publice locale, despre eficiența energetică, auditul energetic și achizițiile eficiente.

Menționăm, că AEE are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.