15 martie, Chișinău. Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin, a participat la inaugurarea programului de formare profesională continuă „Auditul Energetic al Clădirilor Publice și Sistemelor Inginerești Aferente Acestora, organizat de către Centrul de Formare Continuă „Eficiența Energetică a Clădirilor Publice” (CFCEECP),  din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

Programul a fost elaborat cu sprijinul și suportul Agenției pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), aprobat de către Agenția de Eficiență Energetică a Republicii Moldova (AEE).

,,Felicit organizatorii pentru organizarea în premieră a acestui program de formare și sper că asemenea cursuri să fie organizate cu regularitate.

Sistemul energetic actual contribuie, din păcate, la degradarea globală a mediului și epuizează resursele naturale. Prin urmare, institutiile responsabile și consumatorii cer ca sistemele energetice să fie dezvoltate și schimbate. Problemele energetice au devenit una dintre cele mai importante probleme sociale. Auditul energetic vine cu soluții în rezolvarea multor probleme legate de consumul irational de energie. Investițiile din cadrul proiectelor de eficiență energetică sunt în creștere an de an și respective, vom avea nevoie de elaborarea unor audite calitative care necesită cunoștințe profesionale avansate. Sarcinile unui auditor energetic sunt foarte extinse și pentru a le îndeplini este necesară o pregătire corespunzătoare. Prin intermediul acestor cursuri, veți învăța cum să stăpâniți cu succes toate sarcinile legate de auditul energetic. Veți parcurge procesul de audit energetic nu numai în teorie, ci și în numeroase exerciții practice.

 Prin urmare, după finalizarea instruirii, veți putea implementa cunoștințele dobândite în practică. La finalizarea acestui curs, AEE, la cerere, vă va înregistra în registrul electronic al auditorilor energetici și veți fi confirmati ca auditori autorizați. AEE va pune la dispozitie resursele necesare disponibile pentru ca activitatea d-voastră să fie la nivelul cuvenit”, a declarant Alexandru Ciudin, în mesajul său de salut.