1 iulie, Chișinău. Agenția pentru Eficiență Energetică, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Filiala Fundației Internaționale ”Liechtenstein Development Service” în Moldova și Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” au semnat astăzi Memorandumul de Înțelegere privind susținerea în implementarea proiectului Inițiative de Dezvoltare a Competențelor în Domeniul Energiei Solare II” (SECI II)

Scopul proiectului este de a ajuta Republica Moldova să dezvolte capacități pentru formarea instalatorilor în domeniile de conversie termică și electrică a energiei solare, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1051/2018. Durata proiectului SECI II este de doi ani (Aprilie 2020 – Martie 2022).

Instituțiile beneficiare ale proiectului sunt:

·      Centrul de Excelență în Energetică și Electronică (CEEE)

·      Centrul de Excelență în Construcții (CEC)

·      Școala Profesională nr. 4 din or. Bălți

Instituțiile partenere vor stabili ca prioritate dezvoltarea programelor de formare de scurtă durată pentru instalatorii de tehnologii SER (Surse de Energie Regenerabile), cu accent pe formarea continuă pentru următoarele calificări SER:

·      Instalatori de sisteme fotovoltaice solare (cod CORM 741120)

·      Instalatori de sisteme termice solare (cod CORM 741121)

Agenția pentru Eficiență Energetică are rolul de a desemina informația actorilor din sectorul energiei regenerabile aferentă proiectului și de a participa la elaborarea standardelor ocupaționale, standardelor de calificare și curricula pentru cele două ocupații.