Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Noutate Şcoala de vară „Energel” la o nouă ediţie

AEE - Noutate

Şcoala de vară „Energel” la o nouă ediţie

 

Colectoare solare din oglinzi, sisteme de irigare eco, turbine eoliene şi hidraulice sau cuptoare solare sunt doar câteva invenţii ale elevilor care participă timp de zece zile la şcoala de vară privind energia regenerabilă. Aici ei găsesc soluţii pentru problemele de mediu şi construiesc propriile machete ale utilajelor de producere a energiei, relatează Mesager.

„Pe o parabolică am încleiat oglinzi, astfel razele ce se îndreaptă spre el să se reflecte într-un singur punct, adică focarul. Cu uşurinţă apa dorită, lichidul dorit, iar apa încălzită să o acumulăm într-un vas mai mare”, a declarat eleva Mirela Bețivu.

„Energia eoliană în confluență cu energia solară pot alimenta o casă mereu, deoarece când nu este soare, este vânt”, a precizat elevul Ion Meriacre.

Speranţa Minciună, alături de colegi, a făcut un cuptor solar pentru prepararea bucatelor. Ea spune că deja și-a testat invenţia.

„Am fost într-o excursie împreună cu colegii la 31 mai şi am prăjit cartofi”, a declarat Speranța Minciună.

Deşeurile pot fi utilizate pentru a obţine gazul metan, iar masa reziduală obţinută în urma fermentării gunoaielor poate fi folosită ca fertilizator. Au demonstrat-o două eleve din Criuleni, autoare ale proiectului realizat la Şcoala de vară „Energel”.

„Avem o instalaţie specială care nu costă scump, acesta e un privilegiu foarte important, care transformă resturile organice în gaz metan, de fapt în biogaz, format din 60% sau 80 % din metan”, spune eleva Daniela Carauș.

„Această tabără vă ajută să daţi dovadă de creativitate, să vă dezlănţuiţi această creativitate pentru a veni cu diverse idei noi. Ceea ce am văzut, de fapt, în aceşti ani de când organizăm tabără este ceva extraordinar. Aveţi posibilitatea să experimentaţi, să faceţi personal fiecare experiment”, a spus coordonatoarea rezidentă ONU, reprezentanta PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva.

„Este important ca copii să se familiarizeze cu sursele de energie regenerabile, cu domeniul eficienţei energetice încă de pe băncile şcolii, pentru a creşte nişte cetăţeni responsabili”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin.

Şcoala de vară privind energia regenerabilă se află la cea de-a VII-a ediţie și este parte a Proiectului Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi finanţat de UE.

Sursa:trm.md