Back Acasă Primele Noutate PESTE 250 DE CERERI DE ÎNSCRIERE ÎN PROGRAMUL DE SUBVENȚIONARE A CAZANELOR AU FOST DEPUSE ÎN PRIMA ZI

DSCN0194 ok
DSCN0200 ok
DSCN0208 ok
DSCN0212 ok

Peste 250 de cereri de înscriere în programul de subvenţionare a cazanelor pe biomasă au fost depuse la Agenţia pentru Eficienţă Energetică, astfel fiind completat numărul limită de oferte pentru gospodăriile casnice în chiar prima zi de înregistrare. În următoarea perioadă vor fi acceptate doar cereri de la întreprinderi mici şi microîntreprinderi ce doresc să îşi instaleze sisteme de încălzire pe biomasă cu rambursare de cost din fonduri europene, numărul maxim admisibil fiind 50.

Amintim că Proiectul Energie şi Biomasă, finanţat de UE, a lansat pe 5 August, în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Programul de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice, microîntreprinderile şi întreprinderile mici, dosarele urmând a fi depuse începând cu 10 August.

Mărimea subvenţiei, acordate din fonduri europene, este de 1.300 Euro şi, respectiv, 700 Euro şi este stabilită în funcţie de parametrii tehnici ai cazanului selectat. Numărul total al beneficiarilor Programului de subvenţionare este de 300: 250 gospodării casnice şi 50 întreprinderi.

„Creşterea numărului utilizatorilor energiei din biomasă ne bucură. Programul de subvenţionare a avut un succes şi în etapa I a Proiectului Energie şi Biomasă când 620 de familii şi-au instalat în propria casă cazane pe biomasă cu 1300 de Euro rambursare din fonduri europene. Rezultatul din etapa a II a proiectului ne-a impresionat, depăşindu-ne aşteptările”, susţine Alexandru Ursul, managerul Proiectului Energie şi Biomasă.

Precizăm că beneficiarii programului îşi vor primi subvenţia după semnarea contractului şi instalarea cazanului pe biomasă în propria casă sau la întreprindere. Cazanele parte a programului de subvenţionare trebuie să fie produse sau parţial asamblate în R. Moldova şi urmează a fi achiziţionate de la cele 23 de companii acreditate. Companiile acreditate oferă o gamă variată de cazane pe biomasă produse după tehnologii europene (Italia, Polonia, Grecia, Germania, România ş.a.) sau produse sută la sută în R. Moldova.

Toată informaţia despre program este disponibilă pe www.biomasa.md şi www.aee.md.

Programul de acordare în condiţii avantajoase a cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice este o activitate a Proiectului „Energie şi Biomasă”, realizată în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică.

Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani realizat în 2015-2017. Proiectul are un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Pentru mai multe informații apelați:

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:
Alexandr Ciobotari, consultant implementarea proiectelor pilot, AEE, tel: 022 499 444 (ext.8), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Iurie Racu,consultant implementarea proiectelor pilot, AEE, tel: 022 499 444 (ext.8), This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.