Back Acasă Primele Noutate FESTIVALUL ”SUN DĂ-I FEST” A ADUNAT MII DE ÎMPĂTIMIȚI AI ENERGIEI ECO

FESTIVALUL ”SUN DĂ-I FEST” A ADUNAT MII DE ÎMPĂTIMIȚI AI ENERGIEI ECO

DSC 7347 ok1

Muzica live de calitate, târg de produse handmade, expoziții tehnologice ce funcționează pe baza energiei regenerabile, ateliere de lucru, dezbateri publice și multă voie bună. Astefel s-a încheiat seria de evenimente desfășurate în perioada 15-19 iunie în cadrul Săptămânii European a Energiei Durabile din Moldova. Ieri, 21 iunie, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”, mii de oameni s-au adunat la festivalul tehnologiilor eco ”Sun Dă-I Fest”, care a culminat cu un concert sută la sută live și alimentat de energie solară. Evenimentul a fost organizat de Proiectul UE-PNUD ”Energie și Biomasă”, Agenția pentru Eficiență Energetică și trupa FurioSnails.

Festivalul Sun Dă-i Fest a ajuns în acest an la cea de-a treia ediție, prima fiind organizată în 2013. Pe lângă concertul live cu instrumente muzicale alimentate de la energia solară, evenimentul a cuprins şi expoziţia de tehnologii şi inovaţii eco. Participanţii la festival au văzut pe viu cum arată şi cum funcţionează tehnologiile de energie regenerabilă, și aici vorbim de turbinele eoliene, colectoarele solare, panourile fotovoltaice, pompele geotermale şi cazanele pe biomasă. De asemenea, vizitatorii au cunoscut istoriile oamenilor ce îşi încălzesc casele cu energie geotermală şi din biomasă și au lumină și apă caldă în locuințe de la energia solară şi eoliană. De asemenea, tinerii entuziaşti ai energiei eco şi-au prezentat inovaţiile ce ne ajută să producem energie curată, să reducem consumul de energie şi respectiv, sumele din facturi.

Omenii prezenți la eveniment au avut posibilitatea să participe la Dezbateri publice ce a pus în discuții tema: ”Energia regenerabilă: de la SciFi în ograda noastră”.

În cadrul Festivalului au fost expuse tărguri ale mașterilor pasionați de lucrurile autentice, ce au pus spre vânzare obiecte decorative, bijuterii, tablouri create din produse natural și multe alte obiecte ecologice. De asemenea, în cadrul eveniementului au fost amplasate puncte de colectare a deșeurilor din plastic, baterii și acumulatori (alkaline), PET-uri, deșeuri din hârtie, cu susținerea Moldrec și E-Reciclare.

Au fost organizate concursuri cu premii eco şi multe jocuri pentru copii. Picii au putut colora un oraș întreg făcut din carton, au avut parte de jocuri ștințifice și multe alte distracții pe gustul tinere generații.

De la aveniment nu au lipsit nici concursurile cu premii eco şi multe jocuri pentru maturi, cum ar fi ping-pongul, badmintonul, fotbalul de masa, janga, uno și ”Moldopoli”.

YardSale, ca și de fiecare data excepționali, au oferit și de ceastă data master class-uri. Acestea au variat de la ateliere de reciclare și quilling, până la origami și terrarium.

O altă atracție a vizitatorilor a fost masa unde aveau ocazia să-ți imprime pe corp tatuaje cu henna.

Iubitorii de raliuri s-au bucurat de un tur prin Grădina Publică Ştefan cel Mare cu patru motociclete alimentate de energie solară, în loc de combustibilul obișnuit.

Festivalul a culminat cu un concert de muzică live, susţinut de formațiile Heymoonshaker din Marea Britanie, Alex Calancea & Rupt, AmberTraps, FlashBlood și Miriam. Instrumentele muzicale ale interpreților au fost alimenate și în acest an de la bateriile solare, amplasate în fața scenei. Panourile fotovoltaice au fost oferite gratuit de Compania franceză Solar-Tech, specializată în instalarea acestora în Republica Moldova.