Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie , a fost prezentat managerilor energetici

Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie , a fost prezentat managerilor energetici

 

23 ianuarie, Chișinău. În cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, a fost prezentat un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice(EMIS),modul de funcționare , experiența și rezultatele implementării acestuia în Serbia.

“ Sistemele informaționale sunt următorul pas în dezvoltarea sectorului eficienței energetice. Printr-o monitorizare mai eficientă, având consumurile sistematizate, va fi mai ușor de atras finanțare și de a implementa proiecte, în sectoarele cele mai energofage. Important este ca fiecare din voi să dorească să contribuie cu idei și soluții de implementare și sistematizare a informației ”, a declarat Alexandru Ciudin, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică.

EMIS permite monitorizarea continuă, de la distanță, a consumului de apă, precum și de energie electrică și termică. Sistemul inteligent generează alerte în cazul consumurilor peste normă de resurse energetice și permite intervenția rapidă în caz de avarii sau de consum fraudulos de energie. EMIS dezvoltă de asemenea rapoarte statistice despre consumul real de energie pe perioade concrete.

„Sistemul permite reducerea și controlul costurilor legate de energie și apă, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, consolidarea responsabilității sociale, asigurarea monitorizării și controlului tuturor variabilelor care afectează performanța energetică a instalaților și clădirilor în ansamblu. Totodată, asigurarea funcționării unui EMIS eficient depinde de angajamentul continuu al factorilor de decizie de toate nivelurile”, a declarat Simion Berzoi, specialist în dezvoltarea afacerilor în cadrul Proiectului Orașe verzi durabile.

Pentru început, EMIS va fi lansat într-un număr restrâns de instituții cu menire socială din Chişinău: şcoli, grădiniţe, spitale, pentru ca ulterior să fie extins la nivel urban.

EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în 2006 și este replicat în prezent în peste 13.000 de clădiri publice. Ulterior, modelul EMIS a fost replicat și în Bosnia, Herțegovina, Serbia.

În Republica Moldova, sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).