Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă România-Republica Moldova: dublu sens pentru bune practici și soluții energetice

România-Republica Moldova: dublu sens pentru bune practici și soluții energetice

NEAN6432
NEAN6380
DSC 5384
DSC 5323

 25 septembrie, Chișinău. În cadrul primei ediții a seriei de conferințe “Abordare Regională: Parteneri în energie – expertiză globală, oportunități locale” au participat specialiști din sectorul energetic din România și Republica Moldova, care au discutat despre cooperarea bilaterală și consolidarea legăturilor dintre specialiștii în domeniu din cele două țări.

 Cele mai abordate subiecte de discuții, s-au axat pe problemele de zi cu zi: eficiență energetică și producție la consumator ,cogenerare, încălzire-răcire, valorificarea deșeurilor de biogaz, automatizare, , finanțarea proiectelor energetice, ș.a.

La eveniment au participat și specialiștii Agenției pentru Eficiență Energetică, inclusiv Domnul Director Interimar, Dragoș Pidleac.

 În discursul său, Domnul Pidleac, a prezentat succint activitățile Agenției dar și a menționat posibilitățile de colaborare și deschiderea față de partenerii externi, în special a mulțumit pentru împărtășirea experienței și sugestiile propuse pentru dezvoltarea sectorului eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă. ”În anul 2019 Agenția a fost reorganizată prin fuziune (absorbție) cu Fondul de Eficiență Energetică și astfel, au fost preluate drepturile și obligațiile Fondului pentru Eficiență Energetică. Vectorii principali de activitate sunt – finanțarea, implementarea și monitorizarea proiectelor și, respectiv, implementarea și monitorizarea politicilor în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă. Până în prezent ne-am axat pe implementarea a peste 300 de proiecte de eficiență energetică, în mare parte de anvelopare a clădirilor inițiate de Fondul pentru Eficiență Energetică. În același timp am fost implicați în coordonarea și implementarea mai multor proiecte în domeniu, susținute de partenerii externi.

Suntem în derularea unui proiect de infrastructură pentru mașini electrice - în curând vom avea 50 de noi stații instalate pe teritoriul Republicii. Un alt proiect în derulare, în cooperare cu ONU pentru Dezvoltare Industrială, constă în premierea a cinci finaliști din cinci categorii în domeniul eficienței energetice cu câte 10.000 de dolari, pentru implementare – acest proiect va fi implementat timp de trei ani, cu un buget total de 150.000 de dolari”.

 Pe parcursul conferinței s-a efectuat un schimb de opinii, au fost împărtășite experiența acumulată și realizările obținute și elucidate problemele la care se va lucra în continuare, pentru a fi găsite soluțiile oportune, preluând experiența înaintată și bunele practici utilizate în țările UE și ale Comunității Energetice.

Ținem să menționăm că în domeniul promovării eficienței și surselor regenerabile, Agenția organizează anual două evenimente mari, SundăiFEST- destinat consumatorilor iar celălalt, Moldova Eco Energetică finanțatorilor și investitorilor.