Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă AEE a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții JICA

AEE a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții JICA

DSC 7287
DSC 7286
DSC 7279

 

16 iulie 2019, Chișinău --Agenția pentru Eficiență Energetică a organizat o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională, în cadrul căreia s-a discutat subiectului de cooperare tehnică și posibilitatea implementării unui proiect ce are drept scop dezvoltarea capacităților managerilor energetici locali.

În cadrul ședinței s-au abordat mai multe subiecte precum instruirea managerilor energetici locali, îmbunătățirea capacităților de planificare și monitorizare a proiectelor de eficiență energetică și dezvoltarea capacităților în vederea implementării politicilor naționale de eficiență energetică la nivel local.

Promovarea investițiilor în eficiența energetică și utilizarea surselor de energie regenerabilă la nivel local, reprezintă una din cele mai eficiente modalități de a reduce pierderile de energie în regiunile țării, de a moderniza infrastructura, de a crea condițiile necesare pentru o dezvoltarea economică sustenabilă și de a diminua dependența de import a energiei.

Îmbunătățirea eficienței energetice este un obiectiv strategic al politicii energetice naționale fixat in Strategiile de Dezvoltare. Proiectul inițiat de către AEE își propune să stimuleze investițiile în domeniu, prin punerea în aplicare a planurilor locale de acțiune privind eficiența energetică. Acestea vor facilita implementarea măsurilor de eficiență energetică și vor stimula finanțările din partea donatorilor și partenerilor de dezvoltare la nivel local.

De asemenea, managerii energetici, cu sprijinul AEE, vor elabora programe locale de eficiență energetică la fiecare trei ani, precum și vor efectua cel puțin o dată pe an analiza consumului de energie pe teritoriu, pentru a determina posibilele intervenții pentru a eficientiza consumul respectiv.