Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE ȘI IMPLEMENTARE A PROIECTELOR DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ ÎN SECTORUL CLĂDIRI PUBLICE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

OPORTUNITĂȚI DE DEZVOLTARE ȘI IMPLEMENTARE A PROIECTELOR DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ ÎN SECTORUL CLĂDIRI PUBLICE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

DSC 8350
DSC 8352
DSC 8360
DSC 8366
DSC 8370
DSC 8383
DSC 8384
DSC 8390
DSC 8391
DSC 8396
DSC 8399
DSC 8403
DSC 8406
DSC 8408
DSC 8419
DSC 8421
DSC 8423
DSC 8426

 

18.01.17 / Chișinău  - Agenția pentru Eficiență Energetică,  în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare , au organizat atelierul de lucru cu tematica:  „ Oportunități de dezvoltare și implementare a proiectelor de eficiență energetică în sectorul clădiri publice în Republica Moldova”.

La eveniment au participat reprezentanții autorităților publice centrale și locale, agențiilor de dezvoltare regională, auditori și manageri energetici precum și partenerii de dezvoltare.

În deschiderea evenimentului, domnul Ion Cozma, directorul adjunct al Agenției pentru Eficiență Energetică   a menționat că una din direcţiile principale de intervenție în scopul sporirii eficienței energetice in Republica Moldova este renovarea clădirilor administraţiei publice centrale, ale altor organizații publice, a clădirilor comerciale şi rezidenţiale, care vizează atât sectorul public, cât şi cel privat.

În susținerea dezvoltării și implementării proiectelor de eficiență energetică în sectorul clădirilor publice din Moldova, domnul Alexandru Cosovan, senior banker BERD, a concis  că  instituția care o reprezintă este interesată să analizeze posibilitatea unor noi investiții în sectorul dat.

În cadrul atelierului de lucru  AEE a  prezentat  situația, tendințele și oportunitățile  de dezvoltare și implementare a proiectelor EE în sectorul clădirilor publice pe întreg teritoriul țării. În același timp partenerii de dezvoltare au comunicat obiectivele proiectului și planurile activităților pentru perioada următoare. La fel au fost aduse la cunoștință măsurile, metodele și instrumentele de finanțare a proiectelor de eficiență energetică oferite. Pe de altă parte au fost discutate barierele și riscurile ce pot interveni la etapa implementării măsurilor de eficiență energetică.

Ре parcursul evenimentului au fost abordate și următoarele subiecte:  Clădirile prioritare; măsurile prioritare tipice; cadrul legislativ; barierele în calea implementării proiectelor; oportunitățile financiare disponibilе.

Potrivit foii de parcurs pentru implementarea legii privind performanța energetică a clădirilor, Republica Moldova a transpus directiva europeană în domeniu și s-a angajat că, începând cu 30 iunie 2019, toate clădirile publice nou-construite să aibă un consum de energie „aproape egal cu zero”.