Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă Au fost făcute publice investiţiile planificate în sectorul energetic pentru următorii ani

Au fost făcute publice investiţiile planificate în sectorul energetic pentru următorii ani

 

01.12.2016, Chișinău – Atelierul investițional „Instrumente financiare în sprijinul dezvoltării durabile” a oferit participanților o perspectivă amplă asupra oportunităților de finanțare și cadrului legal și normativ pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul eficienței energetice și valorificării surselor de energie regenerabilă. În deschiderea atelierului, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a declarat că eforturile comune la nivel central și local de dezvoltare a sectorului deja se văd în statisticile naționale. Oficialul a salutat interesul sectorului privat, care investește în domeniu, riscându-și resursele proprii, dar și interesul partenerilor de dezvoltare, care susțin financiar și cu expertiză dezvoltarea domeniului.

„Mai avem încă foarte multe de realizat. Prioritățile se regăsesc în sectorul clădirilor, o zonă importantă de eficiență energetică; sectorul industriei, care este energofagă în virtutea moștenirii sovietice; în sectorul transporturilor, care de asemenea poate fi îmbunătățit din perspectiva utilizării resurselor energetice”, a declarat viceprim-ministrul Octavian Calmâc.

În cadrul atelierului investițional au fost prezentate instrumente de sprijin pentru producerea și utilizarea surselor de energie regenerabilă, în conformitate cu legislația recent aprobată. Este vorba de aplicarea principiului contorizării nete, astfel încât producătorii casnici de energie electrică să poate vinde în rețea excesul de energie, conform unui tarif plafon clasic, iar producătorii cu capacitatea instalată de peste 100 kW, în baza licitațiilor pentru stabilirea tarifului. Potrivit lui Denis Tumuruc, șef Direcție politici de eficiență energetică și valorificare a surselor de energie regenerabilă, pentru realizarea țintei de 10% biocarburanți utilizați în sectorul transporturilor sunt necesare investiții de aproape 39 milioane euro.

Compania Orange Moldova S.A. a anunțat despre inițierea proiectului pilot de creare a unui sistem de management al iluminatului public în Orașul Hâncești. Prin propunerea unui model viabil de business, aceștia își propun să sporească eficiența de gestionare a infrastructurii de iluminare și să reducă atât nivelul de consum, cât și costurile energiei electrice. Lucrările executate, în această direcție, până în prezent notează următoarele acțiuni: construirea unei infrastructuri wireless; instalarea a câte 60 de corpuri Led și econom pe pilonii stradali din Hâncești și conectarea a două puncte de transformare de putere. Perioada de derulare a proiectului este decembrie 2016 – aprilie 2017.

Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO)  și  Guvernul Republicii Polone intenționează producerea unui lot de sisteme solare de energie termică. Proiectul se va derula în 2 faze, dintre care: în prima fază se vor produce colectoare solare cu tuburi vidate instalate la o companie locală și în cea de-a doua fază – 100 de colectoare solare cu tuburi vidate, cu o capacitate totală de 1,1 MW produse și pregătite pentru comercializare. Perioada de implementare a proiectului este 31.03.2017 - 31.03.2018, iar partenerii de implementare sunt Ministerul Economiei al Republicii Moldova și Agenţia pentru Eficienta Energetică.

Ministerul Finanțelor a făcut o prezentare a proiectului politicii bugetar-fiscale pentru anul 2017, potrivit căreia vor fi scutite de TVA automobilele cu motor electric și echipamentele instalate în parcuri de turbine eoliene sau panouri fotovoltaice. În același timp, se va reduce la 8% pe întregul lanț valoric cota TVA pentru biocombustibil.

De asemenea, managerul de proiecte din sectorul energetic în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, Alexandre Darras,  a informat despre finanţările în derulare şi cele viitoare din fonduri europene. Printre acestea se numără accesul la interconexiunea sistemului energetic european, în special finanţarea construcţiei gazoductului Iaşi-Ungheni şi Ungheni-Chişinău, pachetul Energetic IV, proiecte de sporire a eficienţei energetice a clădirilor, de îmbunătăţire a interconexiunilor electrice ş.a.

Au fost prezentate oportunitățile contractelor de tip ESCO în Moldova și instrumentele de finanțare a contractelor de performanță energetică de către Fondul de Eficiență Energetică, prevederile legii privind performanța energetică a clădirilor, etichetarea energetică și impactul acesteia asupra consumului de energie.

Săptămâna Moldova Eco-Energetică este organizată de către Agenția pentru Eficiență Energetică, Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova și Fondul pentru Eficiență Energetică, în incinta CIE Moldexpo. Evenimentul are drept scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea și consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovaţiilor în domeniul vizat.

Sponsorul general al evenimenului: Furnizarea Energiei Electrice NORD (FEE Nord SA).

Sponsori: Orange Moldova, Gas Natural Fenosa, EFES Vitanta.

La promovarea evenimentului ne-au ajutat partenerii media: Sputnik, Simpals, Point, Publika TV, Realitatea TV, Agora, Diez.md, Timpul, Logos Press, My Business, InfoMarket, Ziarul de Gardă.