Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă PE 28 NOIEMBRIE ÎNCEP LUCRĂRILE CELEI DE-A II-A EDIȚII A SĂPTĂMÂNII MOLDOVA ECO ENERGETICĂ

PE 28 NOIEMBRIE ÎNCEP LUCRĂRILE CELEI DE-A II-A EDIȚII A SĂPTĂMÂNII MOLDOVA ECO ENERGETICĂ

25 noiembrie 2016, Chișinău – Începând cu 28 noiembrie 2016, Agenția pentru Eficiență Energetică va da startul celei de-a  II-a ediții a Săptămânii Moldova – Eco Energetică în cadrul căreia vor fi organizate mai multe evenimente dedicate promovării eficienţei energetice şi energiei regenerabile, culminând cu Gala Moldova Eco-Energetică, ceremonia de premiere a celor mai notabile proiecte din acest sector. Evenimentele vor avea loc până pe 2 decembrie la CIE Moldexpo, pavilionul 1.

Cele cinci zile de evenimente, au drept scop susținerea celor mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, precum și a inovaţiilor în domeniul vizat.  Motto-ul activităților planificate în Săptamâna Moldova Eco Energetică este Energie sigură, curată și la prețuri accesibile.

La evenimentul de deschidere vor fi prezentate preocupările principale ale statului în domeniul energiei și Planul Național de Acțiune în domeniul Eficienței Energetice, de asemenea, agenda Săptămânii include Forumul „Bioenergie – 2016: Către o autonomie energetică locală”, care va  dezbate în acest an elementele unei strategii pentru o autonomie energetică locală. Participanţii vor avea posibilitatea să cunoască experienţa statelor europene în utilizarea tehnologiilor de producere a biogazului, dar şi rezultatele evaluării potenţialului de biogaz pentru Republica Moldova. În cadrul Forumului, publicul va afla despre valorificarea deșeurilor municipale solide în scopuri energetice, precum și despre oportunitatea producerii și utilizării gazului de sinteză în țara noastră.

Cea de-a treia zi va continua cu Tîrgul Ideilor Eco Responsabile, în cadrul căruia participanţii, care au depus dosarele la nominația Idei Eco Responsabile și au trecut etapele de selecţie, îşi vor prezenta ideile de proiecte în faţa potenţialilor sponsori, totodată, la Târg vor fi prezentate și alte proiecte din sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice ce urmează a fi finanțate, dar care nu au participat la Concursul Moldova Eco Energetică, ediția 2016. Cei înscriși în agenda evenimentului își vor prezenta ideile de proiecte ce sunt diferite în abordare, strategie și domeniu, începând de la construcții de izolație naturală din lâna de oi, până la prelucrarea deșeurilor animaliere și producerea biogaz-ului.

În cadrul Atelierului Investițional „Instrumente financiare în sprijinul dezvoltării durabile” reprezentanții autorităților publice centrale vor aduce la cunoștință publicului instrumentele de susținere în promovarea eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă, din perspectiva cadrului legal al Republicii Moldova. De asemenea, Guvernul Suediei în Republica Moldova, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în RM vor prezenta portofoliul de proiecte propus pentru perioada următoare.

Printre speakerii și invitații speciali ai evenimentului se numără, Octavian Calmâc, Viceprim-ministru, ministru al Economiei, Mihail Stratan, director Agenția pentru Eficiență Energetică, Dafina Gherceva, Coordonatoare Rezidentă ONU și Reprezentantă Rezidentă PNUD în Moldova, Ambasadorul Suediei, Excelența sa, domnul Signe Burgstaller și mulți alții.     

În cadrul Galei Moldova Eco Energetică, din data de 2 decembrie vor fi acordate trofee câștigătorilor la următoarele categorii: Energia Solară, Energia Geotermală, Bioenergie, Eficienţa Energetică, Cea mai bună inițiativă de comunicare, Cea mai bună inițiativă de tineret, Cea mai bună iniţiativă educaţională și Tehnologii Eco-Responsabile.

Evenimentul este petrecut sub egida Ministerului Economiei și organizat de Agenția pentru Eficiență Energetică, Fondul pentru Eficiență Energetică și realizat la inițiativa Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanțat de Uniunea Europeană şi cofinanțat, implementat de PNUD Moldova. Pentru mai multe detalii despre eveniment vizitați pagina noastră: www.mee.md