Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă ILUMINATUL PUBLIC DE TIP SMART CITY DIN PERSPECTIVA EXPERȚILOR CEHI

ILUMINATUL PUBLIC DE TIP SMART CITY DIN PERSPECTIVA EXPERȚILOR CEHI

13
21
takto-sviti-led-ilc-neso-45w-75w

 

Reprezentantul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, a efectuat în perioada 25 - 27 septembrie, o vizită de lucru în Republica Cehă. Din cadrul delegației au făcut parte ambasadorul Republicii Moldova în Republica Cehă, domnul Vitalie Rusu, reprezentantul AEE, Ion Cozma, precum și directorul adjunct al Întreprinderii municipale „Lumteh”, Anatol Aparatu. Vizita  a avut ca scop avansarea consultărilor privind lansarea în Republica Moldova a unui proiect pilot privind iluminarea publică, bazat pe conceptul Smart City (Oraş Inteligent). În cadrul vizitei, delegația a participat la un atelier de prezentare a tehnologiilor Smart City, condus de reprezentanții Institutului german IPK Fraunhofer Berlin şi companiei cehe Industry Light din orașul Pilsen.

În cadrul întrevederilor, experţii au efectuat un schimb de opinii privind oportunităţile de afaceri şi cele investiţionale, între business-ul din regiunea Pilsen şi cel din Republica Moldova. În urma discuțiilor, s-a constatat necesitatea avansării consultărilor privind oportunitatea implementării unui proiect pilot în Republica Moldova, bazat pe tehnologiile Smart City. Delegației noastre i-au fost prezentate modele performante de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologii noi. Acestea permit economii de energie datorită unei optici îmbunătățite şi a unei dirijări teleghidate, precum și posibilitatea de automatizare a procesului de iluminare publică. Directorul companiei cehe „Industry Light” a specificat că implementarea unui proiect ce va include peste 10.000 de corpuri de iluminat, va face posibil transferarea procesului de producere a acestora în Republica Moldova.  

În aceeași ordine de idei, în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţii IPK Fraunhofer, a fost propusă semnarea unui Acord de Parteneriat între Federal Ministry of Education and Research (BMBF)/ Institute for Production Systems and Design Technology Fraunhofer IPK (Germania) şi Ministerul Economiei/ Agenția pentru Eficiență Energetică. Scopul Acordului este realizarea unui parteneriat destinat utilizării tehnologiilor și materialelor, dar și  elaborarea și implementarea propunerilor de proiecte pilot destinate promovării eficienței energetice și utilizării surselor energetice regenerabile, conform conceptului Smart City.