Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă ATELIER DE LUCRU: IMPLEMENTAREA POLITICILOR EE SI SER IN REGIUNEA DE DEZVOLTARE NORD

ATELIER DE LUCRU: IMPLEMENTAREA POLITICILOR EE SI SER IN REGIUNEA DE DEZVOLTARE NORD

DSC 3895
DSC 3911
DSC 3916
DSC 3922
pdf
pdf
pdf
pdf
pdf
pdf
pdf

 

16 Iunie 2016 — Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) în colaborarea cu Agenția pentru Eficiența Energetică, cu suportul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a organizat astăzi, 16 iunie, atelierul de lucru regional cu genericul „Imprementarea politicilor de eficiență energetică și regenerabile în Regiunea de Dezvoltare Nord”.

La atelier au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor publice din regiunea nordică a țării, invitați ai consiliilor raionale Bălți, Briceni, Edineț, Florești, Soroca, Ocnița, Glodeni, Drochia dar și specialiști din cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, Fondul pentru Eficiență Energetică,, ADR Nord, MDRC, GIZ, Proiectul ESCO Moldova șialte părți interesate. Participanții s-au întrunit în incinta Universității de Stat “Alecu Russo” din Bălți, unde au fost familiarizați cu proiectele de eficiență energetică și regenerabile din regiunea Nord, implementarea politicilor și surse de finanțare posibile.

Cu un prim cuvînt de salut a venit domnul Gheorghe Neagu, Prorector Universitatea de Stat ” Alecu Russo”, urmat de Doamna Valentina Țapeș, reprezentantul MDRC care la rîndul său le-a dorit success participanților și tuturor celor care realizează activități în vederea eficientizării consumului de energie.

Domul Ion Bodrug, director ADR Nord, de asemenea le-a urat o zi cît mai productivă, asigurîndui că în urma atelierului vor merge acasă cu un bagaj amplu de cunoștințe și vor deveni mai eficienți.

Ultimul dar nu cel din urmă a salutat audiența Dl Ion Cozma, Reprezentantul Agenției pentru Eficiență Energetică și a venit cu o prezentare despre implementarea politicilor de eficiență energetică și regenerabile în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug a ținut să mulțumească participanților pentru prezența și interesul sporit manifestat de aceștia prin participarea activă la evenimentele organizate, a prezentat viziunea și obiectivele strategice în Domeniul Eficienței Energetice a clădirilor publice din RDN și a îndemnat reprezentanții instituțiilor pubice prezenți în sală să raspîndească practicile de succes în toată regiunea.

Despre implementarea proiectelor de eficiență energetică în clădiri după modelul ESCO a vorbit și managerul proiectului “ESCO Moldova, Transformarea pieței energetice”, Dl Nicolae Zaharia.

În cadrul evenimentului de astăzi, Lucia Arseni, expert de proiect, reprezentatul FEE, a prezentat rezultatele îmbucurătoare a Fondului pentru Eficiență Energetică și anume progresul acestuia în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Tot aici, consultantul GIZ, Igor Neaga, a familiarizat participanții cu proiectele EE implementate în RDN. De asemenea, a fost prezentat Ghidul practic privind implementarea unui sistem de management energetic în instituțiile publice de către alt reprezentat, Constantin Enciu.

Agenția Pentru Eficiență Energetică în persoană cu Denis Isacov, specialist principal serviciul audit, autorizări și inspectare, care  a venit cu o  prezentare privind Sistemele de iluminat public în Republica Moldova la momentul actual.

Întrunirea a finalizat prin prezentarea de către Oleg Lomov,specialistul principal serviciul monitorizare EE și utilizării SER ce a vizat subiectul surselor de finanțare în domeniul eficienței energetice și surselor regenerabile de energie.

 Evenimentul a avut loc în contextul desfășurării Săptămânii Europene a Energiei Durabile ce are loc în perioada 13-19 iunie. EUSEW va încheia seria de activități cu un festival alimentat de energie solară Sun Dă-I Fest, unde publicul va avea posibilitatea să vadă expoziții de tehnologii si inovatii eco, dar si să asculte muzică autohtona, suta la suta live. Evenimentul va avea loc pe 19 iunie, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare".

Săptămâna Europeană a Energiei Durabile a fost lansată în 2006, ca o inițiativă a Comisiei Europene.

 

1, Implementare policiti EE si SER in RDN_Ion_Cozma 

 

 

 

 

 

 

 

2._obiective_EE.pdf292.4 KB

4._EUSEW_-_FEE_-_16.06.2016.pdf1.26 MB

6._2016_06_06_Proiect_EE_IP_T.Veche_IN_RO.pdf831.2 KB

 

7._2016_06_14_prezentare_ghid_SME_CE_ro.pdf553.99 KB

8._prezentare__AEE_I_Isacov_iluminat.pdf577.36 KB

9._prezentare_Lomov_surse_de_finanLЫare_EE_LЩi_SER_16.06.2016.pdf640.65 KB