Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă LANSAREA CARAVANEI CAZANELOR PE BIOMASĂ A AVUT LOC ÎN UNUL DIN CELE MAI ENERGO-EFICIENTE LOCALITĂȚI DIN MOLDOVA

LANSAREA CARAVANEI CAZANELOR PE BIOMASĂ A AVUT LOC ÎN UNUL DIN CELE MAI ENERGO-EFICIENTE LOCALITĂȚI DIN MOLDOVA

DSC 3098 ok
DSC 3104 ok
DSC 3109 ok
DSC 3134 ok
DSC 3161 ok
DSC 3197 ok

 

15 mai, rl Sângerei - Agenția pentru Eficiență Energetică și echipa Proiectului ”Energie și Biomasă” a lansat în raionul Sângerei prima expoziţie mobilă a cazanelor pe biomasă din acest an. Expoziția a avut loc în satul Chișcăreni, unde oamenii din satele raionului au putut vedea pe viu cum funcţionează cazanele pe biomasă şi tipurile de biocombustibil produs în Republica Moldova.

 

Zecile de vizitatori ai expoziției au primit informații direct de la prima sursă ce ține de Programul de subsidiere a achiziţionării cazanelor pe biomasă, ce oferă suport de până la 1300 de euro la procurarea echipametului, din surse de finanțare europene,  precum și au aflat despre oferta de cazane din cadrul Programului.

 

Persoanele ce au vizitat cortul Moldova Eco Energetică, amplasat în cadrul expoziției, au discutat cu echipa Agenţiei pentru Eficienţă Energetică și a Proiectului Energie şi Biomasă despre potenţialul energiei din biocombustil solid pentru Republica Moldova şi valorificarea acestuia în vederea diminuării dependenţei energetice externe.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost efectuată o vizită la liceul din sat, unde a fost instalat primul echipament pe biomasă din Republica Moldova. Centrala termică pe biocombustibil solid a fost adusă din Ucraina, acum 10 ani.

 

 

La fel în cadrul Expoziției, Cătălin Bețivu, un tânăr intuziast din satul Chișcăreni a primit un premiu bănesc din partea unui agent economic din Capitală, pentru promovarea energiei regenerabile. Cătălin a participat trei ani la rând la Concursul Național ”Moldova Eco Energetică”.  Băiatul a confecţionat dintr-un butoi de metal o turbină eoliană, cu ajutorul căreia este iluminată o vagonetă. Catalin la fel a reușit să reducă facturile familiei la întreținerea casei cu circa 1000 de lei, datorită unor acțiuni de eficientizare a consumului de energie electrică și termică.

 

 

Expoziţia mobilă a cazanelor pe biocombustibil solid vine cu scopul de a promova energia din biomasă, ca o alternativă ecologică şi economică încălzirii cu gaze sau cărbune. Astfel de caravane sunt programate a fi organizate pe parcursul anului preponderent în regiunile de Nord și Sud a Republicii Moldova.

 

 

Caravana cazanelor pe biomasă face parte din Programul de subsidiere a gospodăriilor casnice la achiziţionarea cazanelor pe biomasă a fost lansat de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi este realizat de Agenţia pentru Eficienţă Energetică. În total, circa 150 de familii din Republica Moldova vor putea cumpăra în acest an cazane moderne pe bază de biomasă în condiţii avantajoase în cadrul acestui programului, ce va fi lansat oficial în data de 17 mai, la Agenția pentru Eficiență Energetică.

 

Persoana de contact:

Ștefan Curarari, consultant în comunicare și mass media, Agenția pentru Eficiență Eficență, tel. 060900700, 022 499 444 (extensie 7 ), email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.