Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă LANSAREA CENTRULUI DE INFORMARE PENTRU ENERGIE SUSTENABILĂ

LANSAREA CENTRULUI DE INFORMARE PENTRU ENERGIE SUSTENABILĂ

DSC 2081 OK

 

 

15 aprilie 2016 // Astăzi, în cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică a fost inaugurat Centrul de Informare pentru Energie Sustenabilă (CIES). Proiectul a fost realizat cu sprijinul Comisiei Europene și proiectului INOGATE și are ca scop de a oferi tot suportul informațional necesar pentru cultivarea în rândul consumatorilor din Republica Moldova a unui comportament de consum responsabil și eficient de energie, livrând informații despre tehnologii performante existente pe piața locală, precum și sfaturi utile ale experților în domeniu.

”Lansarea Centrului de Informare pentru Energie Sustenabilă vine să suplinească instrumentele de implementare a Strategiei Naționale de Comunicare în domeniul Eficienței Energetice. Memoria instituțională și experiența pe care a acumulato până acum AEE, ne permite să fim deschiși pentru a informa corect publicul larg în domeniul de responsabilitate și astfel, să valorificăm sursele financiare calitativ, rapid și conform cerințelor finanțatorilor atât interni, cât și externi.” a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, domnul Mihail Stratan.

Centrul de informare este deschis pentru consumatorii casnici, instituții publice, sectorul privat, profesioniști, mediul academic, studenți, elevi și mass-media. Toți doritorii vor avea acces la o bibliotecă cu materiale și informații utile privind măsurile de creștere a eficienței energetice și utilizarea energiei regenerabile, o sală de expoziții cu tehnologii și materiale performante, cum ar fi: cazane cu arderea biomasei, colectoare solare și panouri fotovoltaice, mostre de materiale eficiente pentru construcții, precum și o sală de instruiri dotată cu toate cele necesare.

”Subiectul eficienției energetice este prioritar pentru Republica Moldova, este constant printre subiectele strategice ale Guvernului și este permanent pe agenda de colaborare cu partenerii externi. Eficiența Energetică este o componentă importantă în tot ce înseamnă securitate energetică, pe lângă diversificarea surselor de energie, trebuie să învățăm și să utilizăm eficient, să consumăm mai puțin, să avem mai puține pierderi. Prin acest proiect, lansarea Centrului de Informare pentru Energie Sustenabilă, preluăm cele mai bune practici internaționale în domeniu. ” a declarat viceministrul Economiei, domnul Valeriu Triboi.

Deschiderea Centrului a venit ca urmare a necesității tot mai actuale de informații ce țin de noile tehnologii apărute pe piața locală în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă. Lansarea a fost posibilă datorită parteneriatelor cu producătorii și furnizorii de materiale și promotorii de tehnologii eficiente și ecologice, în colaborare cu centrele existente, dar și cu aportul și expertiza profesioniștilor și a persoanelor notorii în domeniu. În acest sens, în cadrul evenimentului de lansare au fost semnate două memorandumuri, între Centrul de Informare pentru Energie Sustenabilă și centrele de excelență.

Astfel, CIES va funcționa în calitate de Hub informațional, ce va conecta centrele și showroom-urile existente cu publicul și va redirecționa fluxurile de interese și persoanele interesate de tehnologiile din domeniu, către punctele de informare specializate.

 

Persoana de contact:

Ștefan Curarari, consultant în comunicare și mass media, AEE

Tel. 060 900 700, email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.