Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă SITUAȚIA CURENTĂ ȘI TENDINȚE PRIVIND GESTIONAREA MERCURULUI ÎN SISTEMELE DE ILUMINAT DIN REPUBLICA MOLDOVA

SITUAȚIA CURENTĂ ȘI TENDINȚE PRIVIND GESTIONAREA MERCURULUI ÎN SISTEMELE DE ILUMINAT DIN REPUBLICA MOLDOVA

DSC 1466 ok
DSC 1480 ok
pdf
pdf
pdf
pdf

 

 


Produsele din mercur precum şi compuşii acestuia urmează a fi eliminați din uz până în anul 2020. Acest lucru este prevăzut de Convenţia de la Minamata cu privire la mercur, care a fost semnată de 91 de ţări, inclusiv şi de Republica Moldova în luna octombrie 2013.

Agenţia pentru Eficienţă Energetică, în comun cu Ministerul Mediului, a organizat în acest sens atelierul de lucru cu tematica: ”Evaluarea situației curente și tendințe privind gestionarea mercurului în sistemele de iluminat cu adaos de mercur în Republica Moldova”.

În cadrul întrunirii a fost prezentată situația la zi privind sistemele de iluminat în Republica Moldova, precum și politicile cu incidență în domeniul etichetării energetice și proiectării Ecologice.

Totodată, a fost prezentată și Convenția de la Minamata cu privire la mercur și rezultatele preliminare ale inventarierii emisiilor de mercur, realizate în cadrul proiectului GEF/UNEP “Evaluarea inițială privind implementarea Convenției de la Minamata cu privire la mercur în Republica Moldova. Proiectul are drept scop realizarea obiectivelor cheie identificate în cadrul activităților Fondului Global de Mediu legate de lansarea procesului de evaluare inițială a implementării Convenției de la Minamata pentru Mercur în Moldova.

”Moldova are nevoie de această Convenție, dar noi trebuie să evaluăm lucrurile să fie foarte clare pentru ca ulterior să negociem și să parafăm această Convenție. La moment este finalizată activitatea de evaluare în cadrul instituțional și legislativ cu privire la mercur în Republica Moldova și unde sunt careva lacune, propunem recomandări pentru a fi aliniate la Convenție. Totodată este la final și etapa de finalizare a activității de inventarierea emisiilor cu mercur”, a declarat domnul Andrian Delinschi, viceministrul Mediului.

Potrivit rezultatelor preliminare, prezentate de Oficiului Prevenirii Poluării Mediului, în ultimii ani consumul și importul surselor de iluminat cu mercur a crescut semnificativ, ceea ce a dus și la creșterea acestei categorii de deșeuri. Datele arată că emisiile anuale de mercur generate de sursele de iluminat, cum ar fi tuburile fluorescente și becurile econome, reprezintă circa 30 de kilograme.

Astfel, ratificarea și implementarea Convenției de la Minamata va crea premize pentru regelementarea importului și plasării pe piață a acestui tip de produs, reducând astfel impactul negativ asupra mediului și sănătății populației.

„Agenția și-a propus să abordeze astăzi în discuții noile politici și tendințe în materie de proiectare ecologică și de plasare pe piață a produselor însoțite de etichetele energetice. În spațiul european anume aceste politici asigură până la 50 de procente din economiie pe care statele comunitare și li-au trasat ca și ținte pentru orizonturi de timp 2020. Fiecare familie europeană economisește în mediu 465 de euro pe an, utilizând produsele performate din punct de vedere energetic, ghidându-se de acele etichete energetice, pe care ni le-am propus le introducem și noi.” a declarat directorul adjunct al Agenției pentru Eficiență Energetică, domnul Denis Tumuruc.

Legislaţia internaţională şi cea comunitară prevede introducerea etapizată a unor criterii mai dure pentru acele produse ce conţin mercur. Potrivit Ministerului Mediului, convenția urmărește impunerea controlului emisiilor de mercur în atmosferă, de la termocentralele cu cărbune, de la incineratoare şi fabrici de ciment, precum și interzicerea după 2020 a producţiei, importului şi exportului unei întregi game de produse care conţin mercur. În Republica Moldova urmează să fie create întreprinderi care să recicleze deşeurile care conţin mercur. Un prim pas în acest sens va fi elaborarea unui registru al instituţiilor şi depozitelor unde se folosesc sau sunt stocate utilajele care conţin acest metal.

 

prezentare__AEE_I_Cozma_iluminat.pdf619.18 KB

prezentare_AEE_D_Tumuruc.pdf447.64 KB

prezentare_EPPO_1.04.16.pdf571.49 KB

rezultate_inventariere_01.04.16.pdf793.9 KB