Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă O SESIUNE DE INFORMARE ÎN DOMENIUL SERVICIILOR ENERGETICE (ESCO) PENTRU JURNALIȘTI A FOST ORGANIZATĂ ASTĂZI ÎN CADRUL PROIECTULUI „ESCO MOLDOVA”

O SESIUNE DE INFORMARE ÎN DOMENIUL SERVICIILOR ENERGETICE (ESCO) PENTRU JURNALIȘTI A FOST ORGANIZATĂ ASTĂZI ÎN CADRUL PROIECTULUI „ESCO MOLDOVA”

DSC 1391 ok
DSC 1405 ok

 

„Republica Moldova are angajamente internaționale ca, începând cu 2019, toate clădirile publice noi să aibă consum energetic aproape egal cu zero. În cazul construcțiilor vechi, municipalitățile pot beneficia de servicii energetice, care oferă acces la tehnologii și finanțare a măsurilor de eficiență energetică, care în alte condiții nu ar putea fi implementate. ESCO este, în acest sens, instrumentul viitorului în domeniul eficienței energetice”, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, în cadrul unei sesiuni de informare pentru jurnaliști. La eveniment au participat 9 reporteri specializați în economie din mass-media națională.

ESCO sau companie de servicii energetice este o companie privată ce oferă soluții tehnice și financiare integrate pentru reducerea costurilor cu energia (economii de energie) și beneficiile căreia sunt în dependență directă de performanța măsurilor de eficiență energetică implementate în cadrul unui Contract de Performanță Energetică.

Managerul Proiectului „ESCO Moldova, transformarea pieței energetice”, Nicolae Zaharia, a explicat conceptul ESCO, modalitățile de finanțare a Contractelor de Performanță Energetică și a relatat progresele înregistrate de Proiect în ultimul an. Astfel, Proiectul a creat un mecanism de garantare a creditelor în valoare de 900 de mii de dolari, care va permite Fondului de Eficiență Energetică să acorde împrumuturi în sumă de până la trei milioane de dolari pentru companiile de servicii energetice.  În prezent, sunt în proces de definitivare regulamentele de funcționare a mecanismului de garantare.

Potrivit lui Nicolae Zaharia, cu garanția Proiectului, vor fi implementate 20 de proiecte de eficiență energetică în municipiul Chișinău, dintre care 15 în clădiri ale administrației publice și 5 în blocuri rezidențiale. Primăria municipiului Chișinău urmează să lanseze procedurile de licitații publice în vara acestui an pentru a realiza cinci proiecte ESCO pe parcursul anului 2016.

Proiectul ESCO Moldova își propune să reducă volumul emisiilor de CO2 directe cu cel puțin 68.000 tone datorită proiectelor CPE sprijinite și a emisiilor indirecte de CO2 cu cel puțin 240.000 tone în perioada de impact al proiectului. Totodată, va fi sprijinită Primăria Chişinău la îmbunătățirea utilizării energiei în clădirile din capitală, în mod special, în clădirile din subsectorul instituțional și în blocurile locative din sectorul rezidențial.

Proiectul „ESCO Moldova, transformarea pieței energetice prin introducerea companiilor de servicii energetice”  are o perioadă de implementare de 4 ani (2014-2018), cu un buget total de 1.450.000 dolari SUA, finanțat de Fondul Global de Mediu (GEF) și co-finanțat si implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.

Pentru informații suplimentare contactați:

Nicolae Zaharia, Manager Proiect, PNUD Moldova,  tel.: (373 22) 901 270, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   

Vitalie Condrațchi, consultant în comunicare, tel. 079889880, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.