Back Acasă Primele Comunicat de Presă PROIECTE DE EFICIENȚĂ ENERGETICĂ IMPLEMENTATE ÎN ORAȘELE DIN SPANIA, VIZITATE DE REPREZENTANȚII AEE

foto1 ok
foto2 ok
foto3 ok
jornada-innovacion
ultrafotoluminiscente
valencia jornada 1
viascirculacion 0154
viascirculacion 0159
viascirculacion 0197

Pavaj inovativ fotocatalitic, material fosforescent instalat pe pista pentru bicicliști și control inteligent al iluminatului public.  Sunt câteva din proiectele implementate în orașului Valencia, Spania, cu care au putut face cunoștință reprezentanții Agenției pentru Eficiență Energetică, în cadrul unei vizite de lucru, întreprinse în perioada 22-25 februarie curent.

În cadrul deplasării, reprezentanții AEE, în persoana dl Nicolae Olari, Șeful Centrului Unic de Informare a Investitorilor în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă și dl Nicolae Soloviov, consultant privind atragerea investițiilor din cadrul Agenției, au participat la cea de a treia ediție a Conferinței privind orașele sigure, durabile și inteligente, ce reprezintă o platformă pentru schimbul de informații și experiențe cu specialiști din cadrul autorităților centrale, companiilor și asociațiilor de profesioniști.

Scopul evenimentului, organizat de Universitatea Politehnică din Valencia este de a analiza situația actuală a tehnologiilor de ultimă oră, de a revizui dezvoltarea orașelor inteligente, precum și aspecte  ce țin de mobilitatea, eficiența energetică și gestionarea integrată a orașelor.

Totodată, persoanele delegate au avut o reuniune cu reprezentanții Fundației ”InnDEA” din orașul Valencia, a prezentat delegației din Moldova cele mai bune proiecte de eficiență energetică implementate în orașele din Spania.

Consilierul pentru Inovare al orașului Valencia, Jordi Perez, a prezentat reprezentanților din Moldova, proiectele-pilot dezvoltate în orașul Valencia, rețelele europene implementate în oraș prin  intermediul Fundației "InnDEA” și a mecanismelor europene de finanțare în domeniul soluțiilor energetice.

În mod special, unul din proiectele discutate cu delegația din Moldova a fost proiectul Light2CAT. Proiectul este unul de cercetare și dezvoltare , finanțat de Programul PC7 al Uniunii Europene , care are ca scop dezvoltarea de materiale sensibile la lumină ce trebuie să fie încorporate în structurile pe bază de ciment . Cu ajutorul acestei tehnologii, va fi posibilă reducerea poluării aerului  in mediul exterior și interior al clădirilor. Potrivit experților spanioli, proiectul a obținut deja rezultate pozitive.

De asemenea, reprezentanții AEE au avut posibilitatea să făcă cunoștință cu rețeaua de inovare din cadrul sectorului energetic al Fundației InnDEA. Aici au fost prezentate proiecte precum Eco-Driving, un proiect ce constă în utilizarea eficientă a energiei vehiculelor. Astfel, șoferii au posibilitatea să facă cunoștință cu modalități practice și accesibile pentru a putea reduce consumul de combustibil a transportului rutier. Practica utilizării eficiente a noilor posibilități tehnice ale automobilelor, oferă numeroase avantaje, inclusiv reduceri ale emisiilor de CO2, reducerea costurilor  la consumul de combustibil, precum și o mai mare siguranță și confort.

De asemenea, delegația din Moldova a făcut cunoștință cu Sistemul Baas, care are ca scop optimizarea performanțelor energetice în domeniul de aplicare al "clădiri nerezidențiale”, în faza operațională. De astfel de sisteme, cum ar fi dispozitivele folosite la controlul inteligent al iluminatului municipal au beneficiat Centrul pentru Tineret Patraix.

La finele vizitei, delegația noastră a făcut cunoștință cu un proiect-pilot al Fundației, ce constă în utilizarea unui material fosforescent (vezi foto) pe marginea carosabilului, ce permite majorarea nivelului de securitate a bicicliștilor ce circulă pe timp de noapte și tototadă, reducerea impactului negativ asupra mediului.