Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă METODOLOGIA REPARTIZĂRII VOLUMELOR ȘI COSTULUI ENERGIEI TERMICE LIVRATE ÎNTRE CONSUMATORII UNUI BLOC LOCATIV

METODOLOGIA REPARTIZĂRII VOLUMELOR ȘI COSTULUI ENERGIEI TERMICE LIVRATE ÎNTRE CONSUMATORII UNUI BLOC LOCATIV

matodologie calcul SACET

 

 

 

Introducere

 

Dispoziții generale

 

Sistemul centralizat de alimentare cu energie termică este mai eficient decît sistemul descentralizat (local) de alimentare cu energie termică. În cadrul documentelor de politică sectorială a Republicii Moldova este menționată necesitatea susținerii și dezvoltării sistemelor centralizate.

În prezent sunt numeroase cazuri de debranșare a consumătorilor de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din diferite motive ( tarifele ridicate, parametrii necorespunzători ai agentului termic, etc.).Este cunoscut faptul că orice clădire, inclusiv și blocurile locative, din punctul de vedere termotehnic reprezintă un sistem integru. În ciuda acestui fapt, reieșind din cele scrise mai sus, în blocurile locative au loc debranșările unor apartamente separate de la sistemul interior de încălzire a blocului.

Reieșind din estimările furnizorilor de energie termică s-a constatat ca în Republica Moldova în total s-au debranșat câteva zeci de mii de apartamente.

Așa o dezvoltare accelerează oprirea funcționării SACET-ului, ceea ce la rîndul său reduce semnificativ securitatea energetică a orașului.

Determinarea cheltuielilor pentru încălzirea apartamentului debranșat este o funcție legată mai mult de măsurarea individuală a energiei termice, ce diferă pentru fiecare apartament. Din acest motiv în lucrarea de față întrebarea dată este analizată într-o măsură minimă necesară.

În prezent în Republica Moldova se studiază posibilitatea și fezabilitatea implementării măsurării individuale a energiei termice. Unele rezultate ale acestui studiu sunt folosite în lucrarea de față.

Materialul intergral poate fi găsit aici.