Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă MINISTERUL ECONOMIEI PROPUNE TVA DE 0% PENTRU BIOCOMBUSTIBILII SOLIZI

MINISTERUL ECONOMIEI PROPUNE TVA DE 0% PENTRU BIOCOMBUSTIBILII SOLIZI

DSC 0572 ok
DSC 0575 ok
DSC 0577 ok
DSC 0582 ok

 

Chișinău, 03.02.2016 - Reprezentanți ai autorităților publice centrale, consiliilor raionale, sectorului privat, precum și producători de biocombustibil solid și furnizori de cazane pe biomasă  s-au întrunit la atelierul de lucru cu tematica:  ”Perspectivele de dezvoltare a sectorului biocombustibililor solizi în Republica Moldova”. Întrunirea a fost  organizată de către Agenția pentru Eficiență Energetică,  în cadrul celei de-a  XV-a ediţie a expoziţiei naţionale „FABRICAT ÎN MOLDOVA", care s-a desfășurat pe teritoriul Centrului Internațional de Expoziții "Moldexpo”.

Cuvântul de salut a fost ținut de către dl Valeriu Triboi, viceministrul Economiei. Dl Triboi a anunțat că, Ministerul Economiei a venit cu propunerea ca pentru tot lanțul valoric, începând de la materia primă, producerea și utilizarea biocombustibililor solizi să fie aplicată cota 0% TVA, în prezent aceasta fiind de 20% pentru producerea biocombustibililor solizi.

La atelier au fost discutate aspectele ce ţin de evoluția pieței locale a biocombustibililor solizi, potențialul național de producere a biocombustibililor solizi, precum și tipurile de impozite și taxe aplicate în domeniu.

În această ordine de idei, în cadrul întrunirii au avut loc mai multe prezentări ce țin de piața biocombustibililor solizi. Astfel, directorul adjunct al Agenției pentru Eficiență Energetică, domnul Denis Tumuruc a prezentat celor prezenți în sală aspectele tehnice și economice ce țin de elaborarea analizei lanțului și sistemului valoric de producere a biocombustibililor solizi.

În același timp, domnul Vitalie Dragancea, expert în domeniu, a vorbit despre identificarea căilor de stimulare și încurajare a utilizării biocombustibilului solid produs în Republica Moldova.

În cele din urmă, domnul Ion Cozma, Șeful serviciului Monitorizare a EE și utilizării SER din cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, a prezentat situația curentă privind utilizarea biocombustibililor solizi în țara noastră.

În cadrul rundei de discuții și întrebări, domnul Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică a venit în fața publicului prezent la atelier pentru a răspunde la solicitările și neclaritățile tuturor persoanelor și instituțiilor implicate pe piața biocombustibililor solizi.