Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă PERFORMANȚA ENERGETICĂ A CLĂDIRILOR DIN MOLDOVA POATE FI ÎMBUNĂTĂȚITĂ CU PÂNĂ LA 50 %

PERFORMANȚA ENERGETICĂ A CLĂDIRILOR DIN MOLDOVA POATE FI ÎMBUNĂTĂȚITĂ CU PÂNĂ LA 50 %

DSC 0228 OK

3 Decembrie 2015, Chişinău -  Mecanismele de sporire a performanței energetice a clădirilor au fost discutate astăzi în cadrul unui atelier cu același nume, care s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Eco-Energetice.

Ministrul în exercițiu al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtcă, a declarat în cadrul evenimentului că imobilele din Moldova au un potențial de sporire a eficienței energetice cu 50%, majoritatea lor fiind construite în perioada sovietică, atunci când costurile cu energia nu reprezentau o constrângere. Eficiența energetică redusă a clădirilor reprezintă însă o importantă oportunitate de afaceri pentru companiile de servicii energetice (ESCO), piața cărora abia a început să se dezvolte.

În cadrul atelierului au fost prezentate Foaia de parcurs pentru implementarea legii privind performanța energetică a clădirilor. Prin această lege, Republica Moldova a transpus directiva europeană în domeniu și s-a angajat ca, începând cu 30 iunie 2019, toate clădirile publice nou-construite să aibă un consum de energie „aproape egal cu zero”.  Experți locali și internaționali au vorbit despre importanța planificării urbane durabile, oportunitățile de protecție termică a clădirilor, modulele de instruire în domeniul eficientizării energetice a clădirilor publice. De asemenea, reprezentanții companiilor de servicii energetice cehe au prezentat evoluțiile pieței ESCO în Republica Cehă și lecțiile de urmat pentru companiile moldovenești.

Reprezentanții Proiectului „ESCO – transformarea pieței de eficiență energetică urbană prin lansarea companiilor de servicii energetice” au informat despre elaborarea, în 2016, a Planului de Dezvoltare Urbanistică Verde a municipiului Chișinău și a unei serii de documente standardizate care vor facilita activitatea ESCO în Moldova. Printre acestea se numără ghidul pentru companiile ESCO, un ghid și set de documente standard privind achizițiile publice de servicii energetice, contract model de performanță energetică, etc.

De asemenea, a fost prezentat Fondul de garantare ce urmează a fi instituit cu sprijinul Proiectului ESCO, în valoare de un milion de dolari, care va servi drept instrument de facilitare a accesului la finanțare pentru companiile de servicii energetice.

Atelierul de lucru „Performanța energetică a clădirilor și mecanisme de sprijin” este parte a Săptămânii Eco-Energetice. Organizatorii evenimentului sunt Ministerul Economiei, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Proiectul „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: 022 839983, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Ştefan Curarari, consultant în comunicare, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Tel: 060900700, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.