Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă CONTRACTELE DE PERFORMANȚĂ ENERGETICĂ AR PUTEA DETERMINA CONDIȚII MAI BUNE ÎN CLĂDIRILE SECTORULUI REZIDENȚIAL ȘI PUBLIC DIN MUNICIPIUL CHIȘINĂU

CONTRACTELE DE PERFORMANȚĂ ENERGETICĂ AR PUTEA DETERMINA CONDIȚII MAI BUNE ÎN CLĂDIRILE SECTORULUI REZIDENȚIAL ȘI PUBLIC DIN MUNICIPIUL CHIȘINĂU

DSC 9226site
DSC 9230site
IMG 9329 site
IMG 9418site

Reprezentanții autorităţilor centrale și ai Primăriei municipiului Chișinău au discutat pe parcursul a două zile despre modalitățile de implementare a contractelor de performanță energetică (CPE) în Republica Moldova. Seminarul a fost organizat de Proiectul ”ESCO Moldova, transformarea pieței energetice prin introducerea companiilor de servicii energetice”.  Evenimentul a cavut loc pe 3-4 noiembrie 2015.

Cursul a fost moderat de experți ai unei companiei cehe cu o experiență de 20 de ani pe piața serviciilor energetice. Printre subiectele abordate se numără dezvoltarea urbană „verde” și importanța planificării energetice a spațiilor urbane,  cerințele minime de performanță energetică a clădirilor, managementul energetic și rolul de exemplu al sectorului public în promovarea eficienței energetice.

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, a declarat în deschiderea seminarului că ESCO este o modalitate de perspectivă pentru sporirea eficienței energetice în R. Moldova, care permite implicarea atât a mijloacelor financiare publice, cât și fonduri ale sectorului privat. 

„Valoarea adăugată a experienței cehe este că ne va permite să învățăm mai repede, la etapa incipientă la care suntem, și să evităm greșelile în implementarea acestor proiecte”, a spus Mihail Stratan. 

Nicolae Zaharia, managerul Proiectului „ESCO Moldova, transformarea pieței energetice” a subliniat că experții Enviros au o bogată experiență atât pe piețele europene, cât și în piețele estice, cum ar fi Ucraina sau Rusia. De asemenea, potențialul de experiență și cunoștințe practice pe care le aduce compania Enviros este una buna de urmat și va aduce valoare adăugată semnificativă pentru crearea unei piețe durabile de servicii energetice în Republica Moldova.

Participanții la seminar s-au interesat de modalitățile de emitere și de verificare a certificatelor de performanță energetică pentru clădiri, cerințele minime și criterii de calificare și selecție a companiilor în cadrul procedurilor de achiziții publice etc.

Proiectul ESCO Moldova își propune să reducă volumul emisiilor de CO2 directe cu cel puțin 68.000 tone datorită proiectelor CPE sprijinite și a emisiilor indirecte de CO2 cu cel puțin 240.000 tone în perioada de impact al proiectului. Totodată, va fi sprijinită Primăria Chişinău la îmbunătățirea utilizării energiei în clădirile din capitală, în mod special, în clădirile din subsectorul instituțional și în blocurile locative din sectorul rezidențial.

Până la finele proiectului, este planificată realizarea a 20 de proiecte de eficiență energetică, care vor funcționa în bază de contracte de performanță energetică. Acestea vor contribui la crearea condițiilor mai bune în clădirile sectorului rezidențial și public din municipiul Chișinău.

Proiectul „ESCO Moldova, transformarea pieței energetice prin introducerea companiilor de servicii energetice”  are o perioadă de implementare de 4 ani (2014-2018), cu un buget total de 1.450.000 dolari SUA, finanțat de Fondul Global de Mediu (GEF) și co-finanțat si implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova.