Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă ÎN REPUBLICA MOLDOVA A FOST LANSAT PRIMUL USCĂTOR DE CEREALE CE FUNCȚIONEAZĂ PE BAZĂ DE BIOENERGIE

ÎN REPUBLICA MOLDOVA A FOST LANSAT PRIMUL USCĂTOR DE CEREALE CE FUNCȚIONEAZĂ PE BAZĂ DE BIOENERGIE

uscator cereale

 

 

Compania Sudzucker Moldova a lansat joi la Drochia un nou complex de uscare a cerealelor şi seminţelor oleaginoase, care aparţine întreprinderii-fiice Agro-SZM. La deschidere a participat și directorul Agenției pentru Efiență Energetică, Mihail Stratan.

Complexul este pus în funcţiune de apa fierbinte și energie alecrtrică, care vine de la fabrica de biogaz, instalată în anul 2013 și care a fost cofinanțată de Proiectul Energie și Biomasă care a aciziționat, cu susținerea Agenției pentru Eficiență Energetică, un motor cu ardere internă ce lucrează pe bază de borhot din sfeclă de zahăr, în valoare de 150 de mii de dolari. Exploatarea uscătorului de cereale va permite valorificarea aproape totală a "energiei verzi" produse de companie.

În decursul unui sezon, cu durata medie de 90-100 de zile, fabrica de zahăr din Drochia produce anual, pe lîngă zahăr (30-40 mii t), încă 70-80 de mii de tone de borhot de sfeclă. Pentru a spori eficienţa prelucrării sfeclei de zahăr – o materie primă destul de costisitoare – compania Sudzucker a construit în 2013 la Drochia o fabrică de producere a biogazului din borhot de sfeclă cu capacitatea de producere de circa 8,5 mil. m3 de biogaz anual. În timpul sezonului de prelucrare, acest volum acoperă circa 15-20% din consumul de gaz al fabricii de zahăr.

Complexul de biogaz prelucrează în decurs de 24 de ore circa 150-180 de tone de borhot de sfeclă. Pe parcursul sezonului de prelucrare a sfeclei de zahăr, întreprinderea utilizează aproximativ 1/4 din volumul total de borhot obţinut. Restul este ambalat ermetic, în pungi din plastic speciale, şi depozitat pentru a fi folosit ca materie primă pentru obţinerea biogazului, pînă la producerea borhotului din recolta următorului sezon. Astfel, fabrica de biogaz prelucrează 100% din borhotul obţinut la fabrica de zahăr.

Ca produs derivat, fabrica de biogaz produce circa 50 de mii de tone de mîl organic, îngrăşămînt mineral deosebit de preţios, care este acumulat într-un rezervor ecologic, ermetic. Acest îngrăşămînt este folosit pe cîmpurile Agro-SZM - în medie cîte 40 t/ha pe cîmpurile de porumb, orz. În cadrul Agro-SZM sînt anual prelucrate cu astfel de îngrăşăminte aproximativ 6,5 mii ha, dintre care 0,6- 1,5 mii ha sînt însămînţate cu sfeclă de zahăr. Alte două centrale de cogenerare, fiecare cu o capacitate de 1,2 MW / h, sînt puse în funcţiune pe bază de biogaz în regim normal de funcţionare. Toată energia electrică produsă de ele este transmisă sistemului energetic din Drochia.

Construirea instalaţiei de uscare a cerealelor şi seminţelor oleaginoase, pe teritoriul întreprinderii din Drochia, permite acum şi valorificarea optimală a apei fierbinţi, obţinută după răcirea generatoarelor electrice ale instalaţiei de biogaz. Anterior, apa fierbinte era folosită doar parţial, la încălzirea unor încăperi ale fabricii. Uscătorul foloseşte 1,800 KW energie termică/h. La uscarea porumbului şi la reducerea umidităţii de la 24% la 14% (standardul RM), capacitatea de producere a acestuia constituie 8,7 tone/oră sau 200 tone/ 24 ore.

Utilajul pentru complexul de uscare a cerealelor a fost produs de compania suedeză TORNUM. Compania Sudzucker Moldova a investit în prima etapă de construcţie a complexului peste 650 de mii de euro, iar perioada estimativă de răscumpărare a investiţiilor ar fi de 4-5 sezoane agricole.