Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă A AVUT LOC CEA DE-A TREIA ȘEDINȚĂ A COMISIE TEHNICE CU PRIVIRE LA EVALUAREA ȘI NECESITATEA DEZVOLTĂRII POTENȚIALULUI ENERGETIC AL FONDULUI FORESTIER DIN REPUBLICA MOLDOVA

A AVUT LOC CEA DE-A TREIA ȘEDINȚĂ A COMISIE TEHNICE CU PRIVIRE LA EVALUAREA ȘI NECESITATEA DEZVOLTĂRII POTENȚIALULUI ENERGETIC AL FONDULUI FORESTIER DIN REPUBLICA MOLDOVA

DSC 8202 ok

 

Agenția pentru Eficiență Energetică, în calitate de organ administrativ în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă, a inițiat astăzi, 18 septembrie, a treia şedinţă de lucru în cadrul Comisiei Tehnice cu privire la evaluarea şi necesitatea dezvoltării potenţialului energetic al fondului forestier din Republica Moldova.  În cadrul ședinței au participat reprezentanți ai instituțiilor abilitate din domeniu după cum urmeză:  Ministerul Economiei, ICAS ”Moldsilva”, UTM, IE AȘM, Ministerul Mediului, BNS și respectiv AEE.

În cadrul întâlnirii au fost puse în discuție potențialul deșeurilor agricoledin Republica Moldova, precum şi cine este responsabil de acestea. În context, AEE a pezentat o analiză a potențialului din biomasă, elaborată împreună cu președintele Comisiei dl profesor Valentin Arion. Astfel, agenda de lucru a Comisiei Tehnice a atins următoarele puncte de discuții:

1.       Analiza potenţialului de biomasă din RM

2.       Probleme actuale în faţa dezvoltării industriei de cultivarea a plantelor energetice

3.       Concluzii şi recomandări

În cadrul întâlnirii de astăzi au fost propuse pentru următoare ședință a Comisiei Tehnice, care este programată pentru a doua jumătate a lunii octombrie, următoarele teme de discuții:

1.      Promovarea centralelor termice pe biocombustibil în zonele rurale (propuneri și probleme întîlnite)

2.      Promovarea plantațiilor energetice și producerea peleților si bricehetelor, precum și a biogazului produs din deșeuri animaliere.  

De menționat că, producția anuală de peleţi şi brichete este asigurată de circa 80 producători, care produc a câte 700 tone pe an, în total ajungând la 56 000 tone pe an. Astfel, energia înglobată potrivit calculelor este următoarea: 56 000 tone* 16 GJ/tonă = 896 000 GJ/an = 896 000*0.0239 = 21.4 ktep/an.

De specificat că toate centralele termice pe biomasă solidă (peleţi, brichete, paie balotate), implementate  în RM, deţin o putere totală instalată de cca  112 MW.

Cantitatea de biomasă folosită de aceste centrale termice constituie aproximativ  72 ktone / an, ceea ce reprezintă circa 24 ktep/an.