Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă UNIUNEA EUROPEANĂ OFERĂ ASISTENȚĂ PENTRU MODERNIZAREA ȘI EFICIENTIZAREA ILUMINATULUI STRADAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA

UNIUNEA EUROPEANĂ OFERĂ ASISTENȚĂ PENTRU MODERNIZAREA ȘI EFICIENTIZAREA ILUMINATULUI STRADAL ÎN REPUBLICA MOLDOVA

iluminat stradal

 

Pe 10-11 septembrie 2015, ora 9:30 – 17:00, în cadrul Agenției pentru Eficiență Energetică, str. Alecu Russo 1, bloc A1, etajul 10, reprezentanții ai cinci autorități publice locale din Republica Moldova: Ocnița, Soroca, Cantemir, Ungheni și Orhei, dar și mai mulți semnatari ai Convenției primarilor, cât și primarii din Gagauz Yeri vor participa în instruirea cu genericul: “Modernizarea iluminatului stradal – cerințe tehnice, achiziții verzi, management eficient”. Instruirea este organizată în cadrul proiectului Green Light Moldova - Modernisation and Saving Energy in Street Lighting (Undă verde, Moldova! Modernizarea și eficientizarea iluminatului stradal) cu sprijinul Agenției pentru Eficiență Energetică, de către coordonatorul local al proiectului - Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER).

Proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul programului European SUDeP – Sustainable Urban Demonstration Projects (Proiecte demonstraționale pentru o dezvoltare urbană durabilă). Valoarea totală a proiectului – 500 mii Euro, din care 400 mii Euro constituind grantul Comisiei Europene, iar 20% - contribuția autorităților publice locale. În cadrul proiectul se aniticipă instalarea a aproximativ 710 corpuri de iluminare stradală în Ocnița, Soroca și Cantemir; instruirea autorităților publice locale de către consultantul internațional – EKODOMA din Republica Letonă; transferul de know-how de către producătorii de tehnologii; organizarea evenimentelor de sensibilizare publică, etc.

Instruirea din 10-11 septembrie 2015 va aborda cele mai bune practici în implementarea sistemelor inteligente de iluminat stradal, standardele europene, parametrii tehnici fundamentali, procurările eficiente, instrumentele financiare, managementul, evaluarea dar si contractele de performanță energetică pentru sistemele de iluminat stradal.