Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă COPIII DE LA TABĂRA DE VARĂ ENERGEL ÎNVAȚĂ SECRETELE ȘI EFICIENȚA ENERGIEI REGENERABILE

COPIII DE LA TABĂRA DE VARĂ ENERGEL ÎNVAȚĂ SECRETELE ȘI EFICIENȚA ENERGIEI REGENERABILE

IMG 9194 OK

 

Peste 30 de copii din raioanele de Sud a Republicii Moldova învață să producă energie din sursele naturii și metode eficiente de consum a acesteea, în cadrul Taberei de Vară Energel, organizată în acest an la tabăra "Cuşmărică" din sastul Răculeşti, raionul Criuleni. În perioada 6-17 iunie, în cadrul celei de-a patra ediţii a taberei de vară Energel, copiii vor avea mai multe activităţi interactive şi practice.  Ei vor produce energie electrică de la soare şi vânt, vor testa calitatea biocombustibilului cu care vor fi încălzite şcolile şi grădiniţele din comunităţile lor, vor face dezbateri pe teme de energie verde și vor juca mini spectacole de promovare a energiei regenerabile, ei fiind regizorii şi actorii pieselor.

Copii au fost vizitați în acest an de Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Dafina Gercheva, reprezentant rezident PNUD Moldova, Mihai Stratan, directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică și Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi.

Ministerul Economiei susţine iniţiativa de succes demarată de Proiectul Energie şi Biomasă de a studia în şcoli cursul de energie regenerabilă şi eficienţă energetică. Rezultatele acesteia impresionează şi demonstrează că tinerii sunt cei care aduc schimbarea în comunităţile şi familiile lor prin propriul exemplu şi propria convingere”, afirmă Valeriu Triboi, Viceministru al Economiei.

Tabăra de vară ENERGEL este parte a Iniţiativei Educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice demarată de Proiectul UE-PNUD „Energie şi Biomasă în Moldova” în comunităţile în care instalează centrale termice pe biomasă. Pe perioada de realizare a primei etape de proiect (2011-2014), circa 19.000 de copii au învăţat în şcoli cursul de regenerabile şi eficienţă energetică.  Cei mai activi dintre ei, selectaţi în urma unui concurs,  au obţinut invitaţie la tabăra de vară ENERGEL.

„Copiii pot juca un rol cheie în aspiraţiile noastre de dezvoltare durabilă. Împreună cu Uniunea Europeană şi Guvernul Republicii Moldova, depunem eforturi pentru a spori conştientizarea beneficiilor valorificării surselor de energie regenerabilă. Este o condiţie necesară dorinţei de a schimba tradiţiile de consum şi producere de energie. Generaţia noastră nu trebuie să priveze copiii de şansa de a trăi într-o lume curată, liberă de poluare. Iată de ce  e necesar să găsim soluţii inovative provocărilor de dezvoltare trasate în faţa noastră”, a spus Dafina Gercheva, Reprezentant Rezident PNUD Moldova

Inițiativa educațională pe regenerabile și eficiența energetică  este desfășurată în parteneriat cu Institutul de Formare Continuă, Centrul Republican pentru Copii și Tineret ”Gutta-Club” şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică.