Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă ATELIERUL DE LUCRU: SCHIMBAREA ENERGETICĂ GERMANĂ CA CONCEPT DE DEZVOLTARE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

ATELIERUL DE LUCRU: SCHIMBAREA ENERGETICĂ GERMANĂ CA CONCEPT DE DEZVOLTARE PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

DSC 5958 ok

 

 

Agenția pentru Eficiență Energetică a organizat atelierul de lucru Schimbarea energetică la nivel local și industrial în Europa de Est. Evenimentul a fost găzduit de către AEE și a avut ca participanți un grup de instituții și companii din nordul Hesse, Germania, reprezentanți ai Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei, precum și reprezentanți din cadrul AEE.

Discursuri de deschidere a evenimentului au ținut directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, domnul Mihail Stratan, Reinhard Shaake, Stadt Wolfhagen și Hans-Gerd Spelleken din partea companiei germane Spelleken Assoc.

Evenimentul are ca scop de a aduce cunoștințe bazate pe o experiență relevantă cu privire la politica și strategia națională a Republicii Moldova. Totodată, acesta are ca inițiativă să motiveze cumunitățile locale, tendințele politice precum și să faciliteze schimbul de dezvoltare a pieții de energie printr-un dialog deschis între experții în domeniu.

În acest context, un grup de instituţii şi companii din nurdul Hesse, Germania, împreună cu oraşele partenere Wolfhagen şi centrul Kassel, vizitează Republica Moldova, în perioada 8 – 11 iunie 2015. Grupul prezintă tehnologii și cele mai bune practici de schimbare a energiei. Aceasta presupune trecerea de la sursele de energie de carbon şi energiei nucleare, spre o politică de energie curată şi sigură din punct de vedere ecologic, în timp de câţiva ani.

Conform agendei atelierului de lucru au fost abordate teme care vor consolida cunoștințele tuturor părților implicate, având la bază schimbarea energetică germană ca și concept de dezvoltare pentru Republica Moldova:

1. Politica și strategia Republicii Moldova în vederea realizării protecției climei și a unui echilibru mai bun pe surse de energie primară, dl Ion Cozma, șef serviciul monitorizare a EE și utilizării SER

2. Implicațiile schimbării energetice germane pentru orașele europene: lecții învățate, dl. Manfred Schaub, Energie 2000 e.V.

3. Cooperarea Moldovei cu Germania: Proiectul ”Modernizarea serviciilor publice locale”, dl. Dietrich Hahn, Agenția de Cooperare Internațională Germană

4. Proiecte de cooperare bilaterală cu Germania: UE, sprijinul Federal German, sprijinul al Hesse și alte șanse de proiect, dl. Reinhard Schaake și dl. Gerd Spelleken.


Schimbarea germană energetică este caracterizată, într-un fel, printr-o descentralizare puternică a piețelor de energie, împotriva trusturilor tradiționale precum RWE, EON sau Gazprom și printr-o participare civică puternică în noi forme de fabrici de biogas, ferme fotovoltaice și parcuri eoliene. Pentru Moldova, bioenergia este principala alternativa modelului standart de energie. De asemenea, o variantă potrivită pentru țara noastra sunt parcurile euliene.