Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă A DOUA EDIȚIE A BIOFORUMULUI S-A DESFĂȘURAT PE DATA DE 4 DECEMBRIE LA CHIȘINĂU

A DOUA EDIȚIE A BIOFORUMULUI S-A DESFĂȘURAT PE DATA DE 4 DECEMBRIE LA CHIȘINĂU

DSC 3474

 

  Zeci de companii și entuziaști ai surselor de energie regenerabilă au participat astăzi la cea de a doua ediție a Bioforumului dedicată plantelor energetice. Bioforum-ul este parte a șirului de evenimente parte din Moldova Eco-Energetică, la acesta fiind pusă în discuție experiența României și altor țări europene în cultivarea plantelor energetice și perspectivele lor în Moldova, evoluțiile în înregistrarea în registrul plantelor din Moldova a salciei energetice, etc.

Viceministrul Economiei, Valeriu Triboi, s-a arătat încrezător în viitorul plantelor energetice, având în vedere că deja există o piață de desfacere largă pentru combustibilul din biomasă. „Deja în anul 2012, cca 4% din consumul final brut de energie era asigurat din surse de energie regenerabilă. În anul 2014, centralele termice pe bază de biomasă, instalate în instituțiile publice si gospodăriile individuale aveau o capacitate totală de circa 49  MW, ceea ce reprezintă 9% din consumul final anual de energie termică”, a declarat Valeriu Triboi în deschiderea evenimentului. 

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, Gheorghe Duca, s-a pronunțat pentru sinergia între fondurile de dezvoltare ale instituțiilor guvernamentale pentru a avea un impact mai puternic asupra dezvoltării surselor de energie regenerabile. Președintele AȘM a subliniat că cercetătorii moldoveni au deja multiple studii în domeniul cultivării plantelor energetice, comunitatea științifică fiind interesată ca acestea să-și găsească utilizări practice în afaceri.

Dr. Ruben Budau, de la Energowood acacia, a vorbit despre eficiența economică a plantațiilor energetice de salcâm cu perioada de tăiere ultrascurtă, alți vorbitori referindu-se la modalitățile de utilizare a biomasei, cerințele de calitate pentru biocombustibili solizi, echilibrul între cultivarea pe terenuri agricole a culturilor alimentare și energetice, etc.

 Amintim că prima ediție a Bioforumul-ui s-a desfășurat în vara anului 2014, adunând consumatorii și producătorii de combustibil solid din biomasă.