Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă BLOGGERII ȘI JURNALIȘTII AU VIZITAT PROIECTE DE SUCCES ÎN CADRUL EVENIMENTELOR COMPETIȚIEI NAȚIONALE MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ

BLOGGERII ȘI JURNALIȘTII AU VIZITAT PROIECTE DE SUCCES ÎN CADRUL EVENIMENTELOR COMPETIȚIEI NAȚIONALE MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ

 

Proiecte de succes în utilizarea surselor de energie regenerabilă și eficiență energetică au fost vizitate de un grup de bloggeri și jurnaliști în cadrul evenimentelor ce fac parte din ediția 2014 a competiției naționale Moldova Eco-Energetică.

Bloggerii au vizitat grădinița de copii din satul Calfa, care din 2013 se încălzește cu combustibil din biomasă, economisind mijloace financiare considerabile și asigurând un confort termic mai mare pentru copii. În grădiniță a fost instalat, cu suport financiar al Proiectului Energie și Biomasă în Moldova, o centrală termică pe peleți, cu o putere de 81 de kW, care asigură cu căldură întreaga clădire. „După ce am trecut de la încălzire pe gaze la centrala pe biomasă, avem un confort termic sporit, a dispărut igrasia, iar frecvența la grădiniță a crescut”, spune Natalia Grigoraș, directorul Grădiniței Peștișorul de aur.

Bloggerii și jurnaliștii au vizitat și cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova, instalat într-o suburbie a Chișinăului. Acesta se întinde pe o suprafață de aproape 2 mii de metri pătrați și are o capacitate instalată de 333 de kW. Co-proprietarul afacerii, Frank Le Borne, spune că vinde energia electrică produsă în rețeaua națională la un preț de 1,92 lei pentru un kW, tarif convenabil pentru recuperarea investiției într-un termen rezonabil. Omul de afaceri planifică să dea în exploatare un alt parc fotovoltaic în Fălești, de cca 100 de kW, iar ulterior un parc fotovoltaic de 4 MW în același raion.

Ultimul punct în itinerarul bloggerilor l-a constituit casa lui Sergiu Cocârlă, primul moldovean care și-a instalat în propria locuință un sistem de încălzire geotermală. Potrivit lui Sergiu Cocârlă, cheltuielile lunare pentru încălzirea locuinței cu suprafața de 400 de m2 sunt de cca o mie de lei, iar temperatura în casă se menține la 22-23 de grade Celsius. Dacă în anul 2006 prețul unui astfel de sistem era de cca 18 mii de euro, acum prețul s-a redus până la cca 7 mii de euro și este mult mai accesibil.

Este important să faci calculele corecte privind capacitatea necesară, iar beneficiile nu vor întârzia să apară, spune Sergiu Cocârlă.

Bloggerii și jurnaliștii care au participat la tur au rămas impresionați de cele văzute. Aceștia au făcut poze și au postat pe rețeaua de socializare Facebook cu hashtagurile #MDecoenergetica și #, dar și pe bloggurile proprii.