Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă A FOST LANSAT CONCURSUL COMPANIILOR ȘI IDEILOR ECO-RESPONSABILE ÎN CADRUL COMPETIȚIEI NAȚIONALE MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ

A FOST LANSAT CONCURSUL COMPANIILOR ȘI IDEILOR ECO-RESPONSABILE ÎN CADRUL COMPETIȚIEI NAȚIONALE MOLDOVA ECO-ENERGETICĂ

IMG 6011

 

 Concursul de premiere a Companiilor Eco-Responsabile ce promovează tehnologii inovative şi eficiente şi Târgul de finanţare a ideilor de proiecte Eco-Responsabile în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost lansate pe 28 octombrie în cadrul unui eveniment public organizat la sera ecologică din s. Oniţcani, rl Criuleni. Noile concursuri sunt parte a Competiţiei Naţionale Moldova Eco-Energetică.

Istoria de afaceri din Oniţcani este una impresionantă pentru Republica Moldova. Este extraordinar că această seră funcționează fără pauze sezoniere doar fiind alimentată cu energie din  biocombustibil produs în R. Moldova. Este un exemplu de afacere model ca şi eficienţă în producere datorită tehnologiilor moderne, a măsurilor de eficienţă şi de securitate energetică aplicate. Dezvoltarea de noi afaceri de acest gen contribuie la dezvoltarea economiei R. Moldova, sporirea competitivităţii produselor agricole moldoveneşti pe piaţa naţională, dar şi europeană”, a declarat Andrian Candu, Vice - Prim Ministru, Ministru al Economiei.

Concursul Companiilor Eco-Responsabile este deschis pentru agenți economici, întreprinderi publice, instituţii de cercetare ce dezvoltă pe piaţa R. Moldova tehnologii moderne, inovative în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.  Dosarele de aplicare sunt accesibile pe www.aee.md şi urmează a fi depuse în perioada 28 octombrie – 21 noiembrie. Ele vor fi evaluate de un grup de experţi în două etape: evaluarea dosarului de participare şi vizita de verificare în teren a tehnologiilor eco.

Tîrgul Ideilor Eco - Responsabile este un concurs de finanţare a propunerilor de proiecte investiţionale (sau de extindere a celor existente) în domeniul eficienţei energetice şi valorificării surselor de energie regenerabilă prin acordarea asistenţei tehnice și financiare pentru elaborarea/implementarea proiectelor în domeniu vizat. Participanţii urmează să îşi prezinte propunerile de proiecte în faţa potenţialilor parteneri, donatori, investitori.  Dosarele de aplicare sunt accesibile pe www.aee.md. Participanții pot înscrie în concurs unul sau mai multe propuneri de proiecte concomitent. Dosarele urmează a fi depuse în perioada 28 Octombrie – 28 Noiembrie. Bugetul total destinat fondului de garantare dedicat concursului ”Tîrgul Ideilor Eco - Responsabile”, va constitui 100 milioane lei alocate de catre Fondul pentru Eficiență Energetică.

Menționăm faptul că evenimentele propuse se incadrează în logica activității Agenției pentru Eficiență Energetică și a Fondului pentru Eficiență Energetică în conformitate cu strategiile şi programele elaborate de Guvernul Republicii Moldova.

Dezvoltarea de tehnologii moderne pe piaţa din R. Moldova reprezintă o necesitate. Eficienţa economică, mediul protejat şi securitatea energetică sunt elemente cheie ce ne ajută să trăim în siguranţă în propria ţară. Sunt lucruri ce par dificil a fi realizate, dar nu imposibile. Această seră ecologică este un exemplu impresionant de schimbare. Securitatea energetică, energia curată şi produsele ecologice se regăsesc aici şi ne dorim să se multiplice în toată ţara”, susţine Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene din R. Moldova. 

Sera ecologică de la Oniţcani, unde a fost organizat evenimentul de lansare a acestor 2 concursuri noi, este unul din cele 13 proiecte de succes desemnate câştigătoare a Competiţiei Moldova Eco-Energetică, 2014.  Sera are o suprafaţă de 2 hectare şi a fost dată la cheie în 2012, tot atunci venind pe piaţa R. Moldova cu prima roadă de legume crescute în sol protejat fără pauze sezoniere. Energia  termică este asigurată de o centrală autonomă, cu o putere de 2,6 MW, dotată cu 2 cazane de ardere a biocombustibilului solid sub formă de peleţi. Încălzirea pe biomasă asigură securitatea energetică şi, astfel, siguranţa afacerii. În plus, folosirea surselor de energie regenerabilă permite economisirea anuală a circa 2,7 milioane de lei (80% reducere în comparaţie cu consumul de gaze naturale). Cazanele pe biomasă contribuie la reducerea emisiilor de CO2 cu 2.600 tone pe an și au fost finanţate cu ajutorul unui împrumut MoSEFF.

Cum să ne asigurăm un mediu mai curat, energie curată şi siguranţa energetică sunt subiecte aflate pe agenda R. Moldova, dar şi pe agenda globală. R. Moldova a contribuit substanţial la două arii tematice aflate în dezbaterile globale: echitatea şi dezvoltarea ecologică, două părţi indispensabile pentru dezvoltarea unui stat”, afirmă Nicola Harrington-Buhay, reprezentant rezident al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.  

Câştigătorii Concursului Companiilor şi Ideilor Eco-Responsabile, precum şi cei ai Competiţiei Moldova Eco-Energetică vor fi premiaţi la Gala Moldova Eco-Energetică, ce va avea loc pe 5 Decembrie curent. 

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.  Moldova Eco Energetică este organizată de Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică, la iniţiativa şi în parteneriat cu Proiectul Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.

Pentru informaţii suplimentare contactaţi:

Ion Scaleţchi, specialist în comunicare şi mass media, Agenţia pentru Eficienţă Energetică, Tel: (+373 60)900700, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ina Prisăcaru-Zglavuţă, specialist în comunicare şi mass media, Proiectul Energie si Biomasă, Tel: (+373 69)141006, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.