Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă MAI MULȚI CÂȘTIGĂTORI - MAI MULTE AMBIȚII

MAI MULȚI CÂȘTIGĂTORI - MAI MULTE AMBIȚII

photo

 

6 decembrie 2013, cei 18 bravi în domeniul eficienței energetice și valorificare a surselor de energie regenerabilă și-au ridicat premiile în cadrul Ceremoniei de premiere, care a avut loc la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Sala teatrului a fost plină cu doritori de a-i vedea pe campionii Concursului, fiind în  număr total de 350 de invitați, printre care și Primul ministru Iurie Leancă, Vice-prim minstrul Valeriu Lazăr, Pirkka Tapiola – șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova, Maia Sandu – Ministrul Învățămîntului, Monica Babuc – Ministrul Culturii, ambasadori și misiuni diplomatice.

„Ne-am pus drept sarcină să ne aliniem la standardele Uniunii Europene. În acest sens, am aderat la Comunitatea  Energetică şi intenţionăm să beneficiem de calitatea de membru a unei Pieţe Energetice Europene integrate. Producerea surselor regenerabile va aduce multiple beneficii cetățenilor, precum surse de venit adiţionale, noi locuri de muncă, un confort termic sporit şi reducerea impactului nociv asupra mediului înconjurător", a declarat Iurie Leancă, Prim-Ministru al Republicii Moldova.

18 finalişti - persoane fizice, întreprinderi, instituţii publice, ONG-uri - au fost desemnaţi câştigătorii ediţiei 2013:

-Cel mai bun Proiect în Energia Solară:Cel mai bun Proiect în Energia Eoliană: Anton Port, s. Popeasca, rl Ştefan Vodă

Fotovoltaică: Boris Grama din s. Hârtopul Mic, Criuleni; Institutul Oncologic

Termică: Regia Autosalubritate

- Cel mai bun Proiect în Energia Geotermală: Liceul Elimul Nou & Modern Term

-Cel mai bun Proiect în Bioenergie:

Biocombustibili solizi: SG Green Farm

Biocombustibili lichizi: SC Junicart-Com

Biocombustibili gazoşi: Sudzucker-Moldova, Tevas Grup

Producerea energiei termice: Polimer Gaz Conducte; Primăria s. Dumbrăviţa, rl Sângerei

Tehnologii aferente producerii de bioenergie: Moldagrotehnica

-Cel mai bun Proiect de Eficienţă Energetică:Cea mai bună Iniţiativă de Comunicare: FurioSnails

În sectorul construcţii/servicii: Linella SRL & Dina Cociug SRL

În sectorul public: com. Tătărăuca Veche, rl Soroca

- Cea mai bună Iniţiativă Educaţională: Institutul de Formare Continuă

-Cea mai bună Iniţiativă a Tinerilor: Cercul Tinerilor Inventatori

-Premiul Special: Europlast Grup

Dosarele participanţilor la concurs au fost evaluate de 16 experţi  grupaţi în patru paneluri de evaluare.  Fiecare panel este alcătuit din 4 persoane care reprezintă instituţiile statului conexe domeniului energiei regenerabile şi eficienţei energetice, specialiști cu renume din domeniul energeticii, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile, jurnaliști, experţi în mass media şi comunicare.

Dosarele înscrise în competiţie au fost examinate în trei etape: (1) examinarea de către panelurile de evaluare a dosarelor depuse, (2) vizita de verificare în teren şi (3) decizia Consiliului de Coordonare.

„Vreau să îi felicit pe toți cu ocazia celei de-a treia ediție Moldova Eco-Energetică, timp scurt în care aceasta a reușit să devină eveniment de rezonanță ce adună toți actorii cheie din sector, incluzând reprezentanți ai Guvernului, sectorului privat, mediului academic, societății civile și a partenerilor de dezvoltare”, a susținut  Nicola Harrington-Buhay,  reprezentant rezident al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a iniţiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice. Scopul competiţiei este de a susține cele mai importante inițiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie din surse regenerabile, precum şi în  dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne, a inovaţiilor în domeniul energiei regenerabile şi eficienţei energetice.

Moldova Eco Energetică este organizată de Ministerul Economiei şi Agenţia pentru Eficienţă Energetică la iniţiativa Proiectului Energie şi Biomasă din Moldova, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat, implementat de PNUD Moldova.