Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă DE LA SCHIMBURI COMERCIALE LA PROIECTE INVESTIȚIONALE INDUSTRIALE:NOI PERSPECTIVE ÎN COOPERAREA ECONOMICĂ MOLDO-CHINEZĂ

DE LA SCHIMBURI COMERCIALE LA PROIECTE INVESTIȚIONALE INDUSTRIALE:NOI PERSPECTIVE ÎN COOPERAREA ECONOMICĂ MOLDO-CHINEZĂ

big-de-la-schimburi-comerciale-la-proiecte-investitionale-industriale-noi-perspective-in-cooperarea-economica-moldo-chineza

14 noiembrie 2013, Chișinău – Cea de a șasea reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo - chineze pentru cooperarea economică și-a încheiat lucrările la 14 noiembrie curent, la Chișinău, cu semnarea Protocolului. Partea moldovenească a Comisiei a fost condusă de dl Octavian Calmîc, viceministru al Economiei, iar delegația chineză a fost reprezentată de JiangZengwei, viceministrul Comerţului din China şi co-preşedinte al Comisiei mixte Moldo–Chineze pentru Cooperare Economică.

Conform ordinei de zi, la reuniune au fost abordate un șir de subiecte privind cooperarea comercial-economică dintre ambele țări și dezvoltarea proiectelor de investiții comune. În acest context, părțile au remarcat potențialul economic al Republicii Moldova și al Chinei ca fiind favorabil pentru creșterea și diversificarea în continuare a relațiilor economice bilaterale.

La final, părțile au decis să intensifice colaborarea în domeniul industrial, comercial, al IMM-urilor, agriculturii și industriei alimentare, inclusiv în domeniul agriculturii ecologice, cel vamal, al tehnologiilor informaționale, turismului.

Astfel, părțile au convenit asupra unui schimb de experiență în implementarea noilor politici industriale (dezvoltarea parcurilor industriale, științifice și tehnologice, clusterelor ș.a.) prin organizarea de seminarii, întâlniri, conferințe și vizite de lucru. Întreprinderilor industriale ale celor două țări vor participa la târguri comerciale internaționale, forumuri de afaceri și alte evenimente de promovare a produselor\serviciilor pe piața națională. Totodată, reprezentanții la reuniune vor contribui la promovarea și implementarea proiectelor de investiții în agricultură, inclusiv cele de dezvoltare a întreprinderilor mici din zonele rurale.

De asemenea, oficiali au convenit asupra semnării unui memorandum de colaborare în domeniul vinificației între autoritățile responsabile de calitate din acest domeniu și despre posibilitatea anulării vizelor pentru grupurile de turiști.

Un alt eveniment important desfășurat cu prilejul reuniunii Comisiei interguvernamentale moldo-chineze a fost Forumul investiţional moldo-chinez, la care au participat membri ai Guvernului și reprezentanții a 16 companii mari chineze, precum Huawei, AVIC, Sinohydro, China Machinery Engineering Corporation ș.a. Organizat de Asociația Oamenilor de Afaceri din RM (AOIM), forumul a urmărit promovarea relaţiilor economice dintre cele două state şi stimularea investiţiilor chineze în Republica Moldova. La finalul Forumului, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova a semnat un acord de colaborare cu Asociaţia Chineză–Europeană pentru Cooperare Tehnică şi Economică.

Amintim, că între cele două țări funcționează pachetul integral de acorduri economice – Acordul comercial-economic dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Populare Chineze, Acordul cu privire la stimularea şi protejarea reciprocă a investiţiilor și Acordul pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, China este al 6 partener comercial după volum al Moldovei, schimburile comerciale ridicându-se la 225 milioane dolari în șase luni ale anului curent. 

Sursa: mec.gov.md