Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe
Back Acasă Primele Comunicat de Presă COPIII DE LA ȘCOALA DIN COTUL MORII NU VOR ÎNGHEȚA LA IARNĂ

COPIII DE LA ȘCOALA DIN COTUL MORII NU VOR ÎNGHEȚA LA IARNĂ

IMG 0504

Astăzi 07.11.2013 la gradinița și școala din satul Cotul Morii, raionul Hîncești a fost dat oficial în exploatare sistemul de încălzire pe biomasă. Începînd cu anul acesta, cei mici se vor bucura de ierni „călduroase”. Acest sistem de încălzire pe bază de biomasă a fost oferit cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă din Moldova și investiția comunității, unde suma investiției estimative a fost de 88,600 USD pe de o parte și 10,400 USD pe de altă parte. Instituția publică încălzită este compusă dintr-o grădiniță și o școală și este frecventată de 225 de copii și 35 de pedagogi, avînd suprafața totală de 2.740 metri pătrați. La partea festivă au fost prezenți Valeriu Lazăr, viceprim-ministru, ministrul Economiei, Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene din Moldova, Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică și Grigore Cobzac, președintele raionului Hîncești.

„Discutăm despre aceeași problematică, să utilizăm cît mai rațional energia. Obiectul nostru este ca utilizatorii să achite o factură cît mai mică pentru energie, iar noi toți împreună să utilizăm energia cît mai eficient. Încercăm să utilizăm ceea ce avem la mînă, energia naturii dar și energia care este pe cîmpurile noastre. Grație insistenței la nivel local, Cotul Morii este a opta localitate din raionul Hîncești care este acoperită de Proiectul Energie și Biomasă” a precizat Valeriu Lazăr.

„Eu sunt foarte bucuros să fiu aici, în prezența Dumneavoastră, a copiilor, pentru că copiii reprezintă viitorul nostru, și ei vor fi acei, care vor construi satul mai departe. Viceprim-ministrul deja a vorbit despre valorile europene, și un mesaj care mi-a atras atenția este că valorile europene depind de noi și că trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Independența energetică reprezintă o strictă necesitate pentru o țară, și asta s-ar putea compara cu situația în care spre exemplu a-ți fi o țară care nu are acees la gaz dar ar putea să-și valorifice pe deplin potențialul de energie regenerabilă. Sunt foarte bucuros să reprezint Uniunea Europeană în Republica Moldova, mai ales cînd am atîtea cuvinte de mulțumire din partea voastră” a menționat Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Moldova.

Totodată menționăm că Agenția pentru Eficiență Energetică implementează programul privind subvenționarea cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice și microîntreprinderi.  
Detalii privind subvenționare cazanelor pe biomasă.